2024. április 16., kedd

Az újságíró nem ismeri a tetteseket

Miután a rendőrség három férfit előállított a grockai Milan Jovanović újságíró, a Žig info internetes portál tulajdonosa házának felgyújtása miatt, illetve miután az egyik letartóztatott beismerte a gyújtogatásban való részvételét és hat hónap házi őrizetre ítélték, Jovanovć továbbra sem érzi magát biztonságban.

Aleksandar Vučić tegnap nem kívánta kommentálni, hogy az egyik illető, aki beismerte bűnösségét az újságíró házának felgyújtásában, vádalkut kötött az ügyészséggel és csupán hat hónapos házi őrizetet kapott. Mint mondta, nem bírálhatja felül a bűncselekmény kvalifikációját, ez az illetékes bíróság és ügyészség feladata, ám közölte, többen sajnálják, hogy a rendőrség elkapta az elkövetőket, így nem tudnak indokot találni arra, hogy a kormányt vagy őt magát bírálják.

Két héttel ezelőtt Jovanović garázsában tűz ütött ki, ami később átterjedt a házára is. Bár személyi sérülés nem történt, odaveszett az újságíró (aki korábban a belügyminisztérium szolgálatában állt) otthona.

Ennek kapcsán a rendőrség a napokban három férfit állított elő, a 25 éves Aleksandar Marinkovićot, a 37 éves Bojan Cvetković Šijačkit, illetve a 41 éves Igor Novakovićot, akit a gyújtogatás megrendelésével gyanúsítanak. Bojan Cvetković Šijacki beismerte, hogy részt vett a gyújtogatásban, vádalkut kötött, így hat hónapos házi őrizetbe helyezték, és 50 ezer dináros bírságra ítélték.
Jovanović kijelentette, nem ismeri az elkövetőket, soha sem látta őket. Az újságíró Grocka község polgármesterére, Dragoljub Simovićra gyanakszik, hiszen az ő munkáját bírálta az utóbbi időben. Éppen ezért ezek után sem érzi magát biztonságban. Mint mondta, amíg nem tartóztatják le a gyújtogatás megrendelőjét, az élete veszélyben van.

A rendőrség adatai alapján Marinković adósság fejében tett eleget Novaković megbízatásának. Miután Cvetković Šijački elvitte őt Jovanović házához, téglával betörte az újságíró autójának ablakát, felgyújtotta a gépkocsit, ám a tűz átterjedt a házra is. Azt azonban eddig senki nem tudja, hogy Novaković miért rendelte meg a gyújtogatást.