2024. április 19., péntek

Fekete hét a szerbiai utakon

Több súlyos autóbusz- és vonatszerencsétlenség történt Szerbiában az elmúlt napokban

Nagy tragédiának kell történnie néha ahhoz, hogy az illetékesek felfogják, nem ártana megfelelő jelzőtáblát helyezni, elővigyázatossági intézkedéseket foganatosítani bizonyos kockázatosnak minősíthető helyszíneken. Sajnos egy súlyos szerencsétlenségnek kellett bizonyítania Donje Međurovónál is azt, hogy elkel a sorompó a síneket átszelő útvonalon.

Mint ismeretes, pénteken a Niš melletti település vasúti átkelőjénél 5 életet és több mint 30 sérültet követelt az a baleset, amelyben egy zömmel középiskolásokat szállító Niš express busz vonattal ütközött. Három sérültnek az állapota továbbra is válságos. A hétvégén a helyiek a baleset helyszínénél tüntetve követelték sorompó és hangjelzés elhelyezését, hisz azon a szakaszon már többször is történt szerencsétlenség. A Szerbiai Vasutak tisztségviselői nyilatkozataikban kiemelték, a közvállalat megteszi a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy ezen a szakaszon az átkelés minél biztonságosabb legyen, ám a közlekedés minden résztvevője köteles betartani a szabályokat és figyelni a jelzéseket, mert enélkül a felügyelet, a sorompó, de a hangjelző is teljesen hiábavaló.

Az eset kapcsán Vladimir Rebić, a rendőrség igazgatója kijelentette: nem a buszsofőr volt az egyetlen hibáztatható személy, tény ugyanis, hogy a vonat közeledését jelző szignalizáció hiányzott, ezért a rendőrség megvizsgálja a nyomozás során, terheli-e felelősség a helyi önkormányzatot, esetleg azokat, akik elmulasztották a szóban forgó átkelő ellenőrzését.

Sajnos ezzel a szerencsétlenséggel még nem ért véget az autóbuszokat és a vonatokat ért balesetek száma. Karácsony napján Kruševac mellett egy teherautóval ütközött össze egy autóbusz. Egy személy életét vesztette, tizenegyen pedig megsérültek a Šanac faluban történt balesetben. A kamion sofőrje meghalt, nincsenek viszont életveszélyben a Šanac–Kruševac vonalon közlekedő autóbusz utasai.

December 24-én egy autó vezetője sérült meg a Vrnjačka Banja melletti Štulacnál, amikor autójával az ugyancsak sorompó nélküli vasúti átkelőnél vonattal ütközött. Az átkelőnél nincs sorompó, de vannak figyelmeztető táblák. Az autó 22 éves sofőrjét a kraljevói kórházban ápolják, nincs életveszélyben. A baleset idején sűrű köd volt. Zorana Mihajlović közlekedési miniszter mondta el a médiának az eset kapcsán, hogy a gépkocsi vezetője ittas volt.

Ugyanaznap Belgrádban még egy baleset történt: a régi vasútállomásnál egy busz és egy gépkocsi ütközött. A Peugeot márkájú kocsi áttörte a szalagkorlátot és a városi busznak csapódott. Többen könnyebb sérüléseket szenvedtek.