2024. április 16., kedd

Itt az influenza

Szerbiában két megbetegedést és majd 4000 influenzaszerű esetet regisztráltak

Az influenza megérkezett Szerbiába - erősítették meg a Batut Közegészségügyi Intézet illetékesei.

Szerda délután regisztrálták az első két megbetegedést, az egyiket Belgrádban, a másikat pedig Nišben. Az elmúlt héten a Batutnál csaknem 4 ezer influenzaszerű esetet jelentettek. A megbetegedéseket okozó A(H1)pdm09 tipusú influenza vírus gyengített formáját tartalmazza az idei influenza elleni védőoltás is.

Dr. Dragana Dimitrijević, az intézet munkatársa az RTS-nek nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy az elkövetkező hetekben magas számú influenzás megbetegedés várható és hozzátette azt is, hogy az év ezen szakaszában ez telljesen normális. Óvatosságra intette azonban a krónikus betegségben szenvedőket, azokat, akik a magas kockázatú csoportba tartoznak, akiknél a vírussal való fertőződés következtében súlyosabb szövődmények léphetnek fel. Számukra mindenképpen ajánlott a védőoltás felvétele, emelte ki Dr. Dragana Dimitrijević.

A Batut intézet képviselője a megelőzéssel kapcsolatban azt is elmondta fontos a közeli kontaktus kerülése a már megbetegedett személyekkel, és kerülni kell a zárt tereket, ahol sok ember tartózkodik. Tisztán kell tartani a légutakat, eltakarni a szájat, az orrot papírzsebkendővel, és azonnali kézmosás ajánlott meleg vízzel és szappannal.