2024. április 19., péntek

Szilveszteri koncertekre félmillió euró?!

Belgrád számos külföldi előadóval, gazdag programmal köszönti az új évet

Az idei szilveszterezés kétszer annyiba fog kerülni a belgrádiaknak, mint a múlt évi – írja az Istinomer portál. A december 30-ára, 31-ére és január 1-jére szervezett koncertekre a városi költségvetésből 423.172 eurót különítenek el, ebből csak Haris Džinović énekes 56.000 eurót, a Bajaga együttes 44.700 eurót, a Rudimental angliai együttes 45.000 eurót és Saša Kovačević 42.700 eurót tehet zsebre az év utolsó napjaiban.

Az Istinomer a Belgrád Fesztiválok Központjából (CEBEF) kapott tájékoztatói alapján közzétett adatai szerint bár ezek a fellépők kapják a legtöbb pénzt (188.000 eurót), a háromnapos fővárosi szilveszterezésen a Disciples 31.250 eurót, a Dejan Petrović Big Bend 25.400 eurót, a Rasta 22.300 eurót, a Stereo MC’s pedig 22.000 eurót kap majd.

A portál adatai szerint a szilveszterezés főprogramjára a közbeszerzést december 24-én írták ki, így a közzétett árak véglegesek, vagyis a megállapodást tárgyát képezik. A kísérőprogramokra, illetve a fellépőkre már korábban megkötötték a megállapodást, erre a város 92.662 eurót különített el.

A háromnapos ünneplésre így ezúttal 423.000 eurót költenek, kétszer annyit, mint a múlt évben, amikor a szabadtéri koncertekre 190.000 eurót fordítottak.

Az Istinormer rámutat arra, hogy bár az előadók és a program megválasztására a közfelhívást a CEBEF írta ki, a városi művelődési titkárság megbízásából tette, ő szabta meg a Belgrádi tél elnevezésű program költségvetését is, amelynek keretében szervezik a szilveszterezést is. Mint hangsúlyozták, a Belgrádi tél rendezvények bizottsági tagjai ugyan nem ismertek, a város nem tette a nevüket közzé, azt viszont tudni, hogy a bizottság elnöke Goran Vesić, Belgrád polgármester-helyettese.

Belgrád azonban nemcsak koncerttel búcsúztatja a 2018-as évet, hanem tűzijátékkal köszönti az előttünk állót is. Ezúttal is pazar látványossággal készültek, hivatalos adatok szerint ezen az éjszakán 8500 euróba kerül majd az égi parádé. A napokban Vesić közölte, jövőre kilenc alkalommal tervez a város tűzijátékot, így újévkor, a pravoszláv újévkor, az államiság napján, a Belgrádi Filmarmónia szabadtéri fellépései alkalmával, Belgrád felszabadításának napján, amiről az első és a második világháború kapcsán is megemlékeznek, valamint Belgrád napján. Ezekre a tűzijátékokra összesen 5,8 millió dinárt (megközelítőleg 50.000 eurót) különítettek el.