2024. április 20., szombat

Aranyat ér a szerb dinár?

Tabaković: A legfontosabb cél jövőre is a stabil árfolyam és az alacsony infláció

Az amerikai Bloomberg ügynökség a világ második legerősebb valutájává nyilvánította a szerbiai dinárt – emelte ki az RTS műsorában Jorgovanka Tabaković, a Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) kormányzója.

Közölte: a legfontosabb cél jövőre is a stabil dinár, árfolyam és infláció. Ezt az évet több mint 3 milliárd nettó külföldi beruházással zárjuk. „Mondják meg tehát, vajon túl erős-e a dinár, rosszul él-e a nép Szerbiában, s van-e tekintélye Szerbiának?” – tette fel a szónoki kérdéseket Tabaković, s hozzátette, hogy az eredményekre való tekintettel a politikai múltját és jelenét érő bírálatok nem zavarhatják meg munkájában. „Nem értem, hogyan teheti fel valaki a kérdést, hogy vajon időzített bomba-e a dinár, miközben az irántam vagy Szerbia iránt csöppet sem baráti viszonyulású Bloomberg a világ második legerősebb valutájának kiáltotta ki a szerbiai dinárt” – mondta az Oko című műsorban a jegybank vezetője. A nagy nyilvánosság előtt kiemelte: döntéseiben „operatív, funkcionális és pénzügyi, de mindenekelőtt személyes függetlenséget élvez, a politikai támogatás pedig abban nyilvánul meg, hogy ismeri azt az embert, aki Szerbiát vezeti, tudja, mik a céljai, és felismerte, hogy kell segítenie e célok elérésében”. A bankkormányzó leszögezte: túl korai és alaptalan arról beszélni, hogy a Societe Generale Bank távozik Szerbiából. „Az az állítás, hogy az OTP már megkötötte az adásvételi szerződést a Societe Generale-lal, kissé alaptalan” – fogalmazott Tabaković a Prva televízióban. Magyarázata szerint ez a folyamat nem csak a két pénzintézet viszonyáról szól, ugyanis egy ilyen tranzakció érinti a szerbiai polgárokat, a pénzügyi rendszer stabilitását és a Szerbiai Nemzeti Bankot is, amely nem passzív szemlélője az eseményeknek.

„Mi nem azok vagyunk, akik beleegyezésüket adják egy már meghozott döntésbe. Mi felmérjük a leendő tulajdonos kvalitásait, hiszen nem az a fontos, hogy valaki erős és gazdag-e, hanem hogy hosszú ideig a szerbiai piacon maradjon és hogy hozzájáruljon a szolgáltatások minőségéhez” – mondta Tabaković. Tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy folyamatban van a Vajdasági Banknak az OTP részéről történő átvétele, és amíg ez le nem zárul, korai a Societe Generale bármiféle távozásáról beszélni. „Azok a bankok, melyek elhagyják a szerbiai piacot, nem az itteni feltételek miatt teszik ezt, hanem azért, mert anyabankjainknak problémáik vannak” – szögezte le a jegybank vezetője. „Remélem, polgáraink többé nem tekintenek aggodalommal az árfolyamlistára. Az infláció öt éve alacsony és stabil, aránylag szilárd az árfolyam is, és az NBS továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy amortizálja a geopolitikai feszültségekből és a nemzetközi környezetből eredő sokkhatásokat.” Tabaković kommentálta az Európai Központi Bank (EKB) kormányzójának azt a bejelentését is, hogy az EKB nem fogja többé felvásárolni az európai államok kötvényeit, és emiatt drágulnak a hitelek. Mint mondta, 2019 derekáig az EKB nem fogja módosítani érvényes döntéseit, a kamatok növelése 2019 végéig nem valószínű, és kérdéses, lesznek-e változások 2020-ban is. „Nem szabad többet költenünk annál, amit megkeresünk, és ez vonatkozik az államra is. Nekünk, polgároknak most kell a jövőre gondolnunk, amikor alacsonyabbak a hitelkamatok, most kell tartalékot teremtenünk, hogy könnyebben átvészeljük majd mindazt, amit mások kényszerítenek ránk” – figyelmeztetett a bankkormányzó.