2024. április 19., péntek

Kriptopénz-automata Újvidéken

Bitcoint, ethereumot és litecoint lehet virtuálisan eladni és vásárolni

Újvidéken, a Népfront utcában lévő Idea üzletben helyezték el a kriptopénz-automatát, amelynek segítségével dinárért lehet bitcoint, ethereumot és litecoint vásárolni és eladni. Az ECD Csoport munkatársai hetente egyszer szaktanácsadással látják el az üzletben a kriptovaluták iránt érdeklődő polgárokat.

Vásárláskor a digitális fizetőeszközöket természetesen nem kapjuk kézhez az automatánál, a megvett bitcoint, ethereumot vagy litecoint a felhasználó számlájára utalják át. Az értékük pedig folyamatosan változik. De akkor vajon mire jó a ,,képzeletbeli” kriptovaluta? Nikola Cvijović, az ECD Csoport egyik alapítója elmondta, hogy a kriptopénz használatának egyik előnye a sok közül, hogy bárhol lehetővé teszi a direkt tranzakciót anélkül, hogy egy harmadik félnek – bank vagy fizetési rendszer – kellene intézni a tranzakció lebonyolítását.

– A kriptovaluta visszaadja a felhasználó kezébe a teljes kontrollt pénzügyei felett. Az utalások csak akkor lehetségesek, ha a felhasználó titkosítottan jóváhagyja a tranzakciót, ezt hívjuk aláírásnak a privát kulccsal. Ez azt jelenti, hogy csak az a felhasználó tud hozzáférni a pénzeszközökhöz, akinek a kezében a privát kulcs van. Mindez persze kezelési költség nélkül megy végbe. Ezen pénznemek másik előnye, hogy programozhatóak is, ezért használhatóak az úgynevezett okosszerződések kivitelezésekor. Ez azt jelenti, hogy minden egyes lépés digitális úton történik – ecsetelte Nikola Cvijović.

Az utóbbi egy évben csaknem a háromszorosára nőtt a bitcoinos automaták száma a világon. A környező országokban több tucat ilyen működik, Szerbiában Belgrádban, Nišben, Szabadkán, Inđiján helyeztek üzembe több automatát az elmúlt években. Annak, hogy Újvidék is a globális kriptopiac részévé vált az az oka, hogy itthon is növekszik a kriptovaluta iránti érdeklődés a polgárok körében.

A globális piacon immár megjelentek olyan okostelefonok, amelyek beépített kriptonpénztárcával rendelkeznek – tudtuk meg Marko Matanovićtól, az ECD Csoport üzleti menedzserétől.

– Az új módszer jelentős mértékben megkönnyíti a kriptovaluta használatát. Ez a jelenség is arról tanúskodik, hogy egyre nagyobb érdeklődés övezi a globálisnak számító valuták világát, ezért az elkövetkező években újabb kriptovaluták bevezetésén munkálkodnak az illetékesek – mondta Marko Matanović.

Nataša Pavlović, az Idea üzlet marketingfelelőse úgy véli, rendkívül fontos az üzletlánc számára, hogy a város első kriptopénz-automatája épp itt kapott helyet. Kiemelte, hogy a valuta új generációinak használata révén a polgárok részesei lehetnek a kriptopénz gördülékeny használatának.

A limáni Idea üzletben dolgozó ügyeletes szakértő munkaidejét január 1-jétől teszik közzé, addig is az ECD ügyfélszolgálati, 069 2200230-as telefonszámán juthatnak információhoz a kriptopénz-automatával kapcsolatos kérdésekben a polgárok.