2024. április 16., kedd

Új utak, felújított vasútvonalak

Kern Imre: A regionális utak és vasútvonalak felújítása is fontos szerepet játszik az infrastruktúra fejlesztésében

Az elmúlt egy évben több olyan projektum is megvalósult, amelyeket már évtizedek óta terveztek, és több évtizedre szólnak. Így megnyílt Szabadkán az autópálya Y elágazásának azon szakasza, amelynek köszönhetően Békovánál már le lehet csatlakozni az autóútról és el lehet jutni a Zombori útig úgy, hogy ne kelljen áthaladni Szabadkán. Felépült az új Žeželj-híd Újvidéken, valamint több bácskai és bánáti vasútvonal, vasútállomás, valamint több közút felújítását tervezi, kezdte el, illetve valósította meg az építési, közlekedési és infrastrukturális minisztérium. Az elmúlt időszakról, valamint az előttünk álló tervekről Kern Imrével, az építési, közlekedési és infrastrukturális minisztérium államtitkárával beszélgettünk.

Legutóbb a Szabadka–Újvidék autópálya Y elágazásának újabb szakaszát adták át a forgalomnak és mint az államtitkártól megtudtuk, a 2019. évi állami költségvetésből további 1,4 milliárd dinárt irányoztak elő a megmaradt, a Zombori úttól a kelebiai határátkelőig vezető szakasz megépítésére. Ha minden igaz, a munkálatok már a jövő év végére befejeződnek.

Kern Imre lapunknak elmondta, azt is, hogy ezen a szakaszon a meglévő felüljárók műszaki állapota jó, így fel tudják őket használni.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

– A közbeszerzési tervdokumentáció kidolgozása folyamatban van, és várható, hogy már januárban megteremtődik a feltétele annak, hogy kiírjuk a közbeszerzést a kivitelező megválasztására. Ha minden a tervezett ütemben halad, akkor márciusban megköthető a szerződés és áprilisban elkezdődhetnek a munkálatok. Várhatóan 240 nap alatt, mint az idén is, elvégezhető a munka és átadhatjuk az Y elágazás teljes szakaszát – tudtuk meg az államtitkártól, aki hozzátette: – A hidak, amelyeket egy korábbi kivitelező készített, szerencsére jó állapotban vannak. Magának a töltésnek a munkálatai okoznak problémát, de azoknak a tervezőknek a csapata, amely a helyszínen követi figyelemmel a kivitelező munkájának az ellenőrzését, napi rendszerességgel végzi a kivizsgálásokat.

Ismertetve az Y elágazás és a kelebiai határátkelő csatlakozását érintő terveket, kiemelte, a határnál lesz egy nagy körforgalom, illetve a teherautók parkolására is biztosítanak helyet az Y elágazás nulladik szakaszán.

– Megfelelő jelzőberendezések irányítják majd a teherautókat a kelebiai határra, és ez után már nem alakulhat ki az a lehetetlen helyzet, mint most, hogy Kelebia településig sorakoznak azok a teherautók, amelyek át szeretnének jutni a határon, feltartóztatva a személygépkocsi-forgalmat a településen. Kiemelte, hogy a minisztérium képviselőivel és a határrendészeti szakemberekkel megoldást keresnek a horgosi határátkelőn kialakult gondokra is.

– Szűk garatok vannak a 12 évvel ezelőtt átadott határátkelőn. Hogy ezeket elhárítsuk, jövőre ki kell dolgoznunk a szükséges terveket, amelyeket a helyszínen a határon beszélünk meg. A tervezés után 2020-ban már megvalósulhatna a kivitelezés. Az a célunk, hogy a torlódás csökkentése érdekében szétválasszuk a személygépkocsi-, az autóbusz- és a teherautó-forgalmat. A földterület már megvan, csak ki kell építeni úgy, hogy a busz és a teherforgalom, valamint a személygépkocsik ne zavarják egymást. Sajnos ez nem oldja meg a várakozást a határon – hangsúlyozta az államtitkár. Elmondta ugyanakkor, hogy a jövő év elején várhatóan sor kerül a határellenőrzési országközi vegyes szakbizottság ülésére, s bár a minisztérium megfigyelőként vesz részt, mégis sokszor aktív szerepet vállal. Ezúttal is így lesz, hiszen a fuvarozók a minisztériumhoz fordultak panasszal, mert nagyon sok időt veszítenek a várakozással.

Jövőre várható a Kübekháza–Rábé kishatárátkelőhely megnyitása is, amely az államtitkár szavai szerint Bánátnak nagy lehetőségeket kínál, hiszen Nagykikinda és a délebbre fekvő települések számára sokkal gyorsabb lesz eljutni Szegedre, illetve Magyarország autópálya-hálózatára. Az út a határ mindkét oldalán IPA-projektum keretében épül ki.

Kern elmondta, a határ felé vezető utak karbantartását is célként tűzték ki, így be kell fejezniük a Gakovo–Rasztina, a Topolya–Bajmok és a Feketetó–Oroszlámos út karbantartását. IPA-pályázatból épül a Zombor és Bezdán közötti, 12 kilométeres útszakasz is. Nagyon rossz állapotban van az Aleksa Šantić–Militics útszakasz, ezt is fel szeretnék újítani, valamint az Óbecse és Topolya közötti útszakaszt is. Hozzátette, fel szeretnék építeni a Zenta és Szabadka közötti útszakaszt, ami majd kiszolgálja az új regionális hulladékgazdálkodási telepet, amely Békova határában épült, és hamarosan működésbe lép.

Elmondta, februárban a szerb és a magyar kormány együttes ülésén aláírt, infrastruktúrát érintő keretegyezmény kapcsán megalakult vegyes bizottságnak a szerb fél egy ötven projektumból álló listát adott át a magyar kormánynak. A magyar fél megígérte, hogy ezekhez a projektumokhoz szükséges tervek kidolgozására és előkészítésére eszközöket biztosítanak majd a magyarországi költségvetésből. Több millió eurós összegről van szó. Ezenkívül 170 millió eurós hitelkeretet biztosított a magyar Exim Bank a projektumok kivitelezésére. A hitel felvétele esetén Szerbiának vagy a projektumot megvalósító önkormányzatoknak 15 százalékos önrésszel kell hozzájárulniuk a projektumok megvalósításához.

– Márciusban kezdődik a Szabadka és Zenta közötti vasútvonal felújítása is, ami 500 millió dináros beruházást követel, erre a pénzt a 2019. évi állami költségvetésből irányozták elő. Az építkezés időszakában 33 hónapra lezárják majd a vasútvonalat, így a vasúti forgalmat ez alatt az idő alatt a Szabadka–Hódság–Újvidék vonalra terelik át. Azon dolgozunk jelenleg, hogy a hódsági és a futaki vasútállomást felújítsuk, hogy ne legyenek szűk garatok. Felújul a Szabadka–Zenta–Beodra–Nagybecskerek–Pancsova vasútvonal is, így végre teljes kapacitású tehervonatok közlekedhetnek majd Nagykikindáról vagy Nagybecskerekről Nyugat-Európa felé – emelte ki az államtitkár, majd folytatta: – Az állami költségvetésben 50 millió eurós kölcsönt irányoztak elő a Szabadka–Szeged vasútvonal felújítására. Amint megszületik a politikai határozat, megtörténhet a kivitelező kiválasztása is, hiszen IPA-forrásokból már elkészültek a szükséges dokumentációk. Ebben az esetben nincs szükség kisajátításra, hiszen a meglévő vonalon történik a felújítás. Ezen a vasútvonalon 160 kilométer óránkénti sebesség van előirányozva, de 120 kilométer óránkénti haladási sebességet valósíthatnak meg a vonatok. Villamosított, a legkorszerűbb irányítástechnikai berendezésekkel lesz ellátva, csupán a vám- és határellenőrzési eljárásokat kell még megszervezni ezen a vonalon – tudtuk meg.