2024. április 20., szombat

Támogatások és felújítások éve

Jövőre folytatódnak a tartományi egészségügyi beruházások

A tartományi kormány 2018-ban 2,5 milliárd dinárt fektetett az egészségügybe, korábban ekkora összeget egy évben sem fordítottak ilyen célra. 2019-ben a költségvetésből 2,59 milliárd dinárt különítenek el az egészségügyre.

Az idén a rendelkezésre álló pénz legnagyobb részét egészségügyi diagnosztikai berendezésekre, infrastrukturális beruházásokra, felújítási tervek kidolgozására és egészségvédelmi programokra fordították. Most már Vajdaság minden közkórházában van működőképes CT-berendezés, számos intézményt szereltek fel ultrahangos, radiológiai és endoszkópos készülékekkel is. Két új angiotermet rendeztek be, ami azt jelenti, hogy megszűntek a katéterezési várólisták. Három új mágneses rezonanciás gépet is kap Vajdaság.

Visszatekintve az idei eredményekre Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár azt is elmondta, hogy Vajdaság-szerte összesen 21 mentőkocsit kaptak a kórházak és egészségházak.

Hosszú évek után az egészségvédelem minden szintjén megkezdődött az épületek rendbehozása, felújítása. A Vajdasági Klinikai Központban elvégezték több részleg teljes felújítását, néhány klinikán a befejezéshez közelednek a munkálatok, a jövő év végéig pedig mindegyiket rekonstruálják.

Januárra várható a pancsovai közkórházban folyó munkák befejezése, Szávaszentdemeteren (Mitrovicán) és Nagybecskereken elvégezték az építés egy részét. Jelentős összegeket fordítottak a szabadkai, zombori, verbászi és zentai kórház, továbbá a kovini pszichiátriai intézet és a Vajdasági Onkológiai Intézet korszerűsítésére is. A vajdasági egészségügyi rendszer 1257 új alkalmazottal bővült, ami 2017-hez képest kb. 30 százalékos növekedést jelent.

Gojković azt mondta, jövőre folytatják a tartományi kormány eddigi egészségügyi politikáját, megkezdik több közkórház, valamint a Vajdasági Szívgyógyászati Intézet újjáépítését. Jövőre is számítani lehet új egészségügyi felszerelések vásárlására és különféle megelőző, egészségvédelmi programokra.