2024. április 24., szerda

Magyar karácsony Szabadkán

A szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület immár hatodik alkalommal rendezte meg péntek este a Magyar karácsony elnevezésű ünnepi rendezvényét, amelyre ezúttal a helybeli Szent Mihály ferences templom, vagyis a barátok temploma előtti téren került sor. Az ünnepség keretein belül karácsonyi népszokásokat elevenítettek fel, illetve hagyományos énekekkel igyekeztek megalapozni az előttünk álló ünnepek hangulatát.

A fellépők a műsor fináléjában (Gergely Árpád felvétele)

A fellépők a műsor fináléjában (Gergely Árpád felvétele)

A műsorban a Talentum Egyesület több mint száz tagja vett részt, ugyanakkor a palicsi Palics Magyar Művelődési Egyesület Szederinda népdalköre, illetve a helybeli zeneiskola népi ének szakának tanulói is színpadra álltak. Így a fellépők száma a százötvenet is elérte.

A nézők bepillantást nyerhettek a betlehemezés hagyományába, illetve bölcsőcske dallamokat, valamint klasszikusnak számító karácsonyi énekeket is hallhattak. Lapunk kérdésére Brezovszki Roland, a Talentum művészeti vezetője elmondta, hogy a műsor az egész Kárpát-medencére nyújt kitekintést, hisz felvidéki és moldvai népi énekek is felcsendültek, míg a betlehemes játékot a galgamenti hagyományok alapján vitték színre. A műsor közös énekléssel végződött, a jelenlévők a Mennyből az angyal című dalt énekelték el.

A programot Brezovszki Tamara állította össze. A műsorban orgonán közreműködött Szakály József kertvárosi plébános. A műsorvezető Némedi Imre volt. A rendezvényen számos magas rangú közéleti szereplő is képviseltette magát.

A program társszervezője a Vajdasági Magyar Szövetség volt.