2024. április 19., péntek

A családbarát szemléletet díjazták

Adán átadták a Vancsesz idei nagycsaládos díjait a kitüntetett családoknak, intézményeknek, cégeknek és egyesületnek

A Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége szombaton Adán tartotta díjátadó évzáró ünnepségét, amelyen Krizsán Vilmos elnök ünnepélyesen átnyújtotta az idei családbarát-díjakat a kitüntetett családoknak, intézményeknek, cégeknek és egyesületnek. A nagycsaládos szövetség értékelése alapján a családbarát önkormányzat díjat Magyarkanizsa község érdemelte ki, a családbarát helyi közösség díjat Bácskossuthfalva, a családbarát vállalkozás díjra viszont a szabadkai Cim Gas cég szolgált rá.

A nagybecskereki ötgyermekes Jónás család Krizsán Vilmossal (Csincsik Zsolt felvétele)

A nagybecskereki ötgyermekes Jónás család Krizsán Vilmossal (Csincsik Zsolt felvétele)

A példamutató nagycsalád díjat az ötgyermekes nagybecskereki Jónás és a háromgyermekes topolyai Cservenák család vehette át, a legsikeresebb nagycsaládos egyesület díjjal pedig a topolyai 3+ Nagycsaládos Egyesületet jutalmazták. A Vancsesz aranyoklevelét az óbecsei Građevina Pataki építőipari cégnek ítélték oda a péterrévei nagycsaládos ház megépítéséért. 

Krizsán Vilmos lapunknak elmondta, hogy a díjakkal a családbarát szemlélet terjedését kívánják elősegíteni: 
– A családbarát önkormányzat és a helyi közösség díjjal azon közösségek tevékenységét ismerjük el, amelyek családbarát intézkedéseket foganatosítsanak, törődnek és különböző támogatások révén segítik a családokat és a családszervezeteket – magyarázta Krizsán Vilmos.

Tóth Gabriella, a topolyai nagycsaládos egyesület elnöke átveszi a díjat (Csincsik Zsolt felvétele)

Tóth Gabriella, a topolyai nagycsaládos egyesület elnöke átveszi a díjat (Csincsik Zsolt felvétele)

– A családbarát vállalkozás díjat nem régen alapítottuk, és az idén harmadik alkalommal adtuk át. Azokat a vállalkozásokat keressük, ahol fontos a munkáját elvégző dolgozó, de a családja is, amelynek a vállalkozó esetleg külön segítséget nyújt a gyógykezelésben, a továbbtanulásban, vagy a gyerekek támogatásában. A dolgozók között jó a hangulat, a közösség kreatív, valamint a cég hozzájárul az alkalmazottak teljesítményének növekedéséhez. Szerencsére az idén is sikerült ilyen vállalkozást találnunk. Viszont jövőre az a tervünk, hogy a családbarát vállalkozás díjat tovább bővítjük, hogy ne csak egy vállalkozást díjazzunk, hanem legalább kettőt-hármat, amelyek megfelelnek ezeknek a kritériumoknak.

A legsikeresebb nagycsaládos egyesület díjat negyedszer adtuk át, amivel azt szeretnénk elérni, hogy az egyesületek tevékenysége felpezsdüljön és megjelenjen közöttük a versengés. A példamutató nagycsalád díjat 2014 óta adjuk át. Ezzel a díjjal azokat a családokat szeretnénk követendő példaként kiemelni a közösségnek, amelyek több gyermeket vállalnak, és azokat méltóképpen nevelik és iskoláztatják. Az aranyoklevéllel azokat a szervezeteket, intézményeket és cégeket díjazzuk, amelyekkel az elmúlt években gyümölcsöző volt az együttműködésünk, és nagyban hozzájárultak a szervezetünk sikeres működéséhez – közölte a Vancsesz elnöke.