2024. március 29., péntek

Egy híján húsz

A hétvégén rendezte meg 19. évfolyamának záró felolvasóestjét a zEtna internetes irodalmi magazin

Szombaton este, a zentai alkotóházban megtartott irodalmi esten Bicskei Flóra, Döme Szabolcs, Kovács Smit Edit, Lázár-Szűcs Anikó, Mészáros Anikó, Sinkovits Péter, Szögi Csaba, Törteli Réka és Verebes Ernő olvasta fel írásait.

Mint ahogyan az írás elején szereplő sorszám sejteti, a jövő év jubileumi lesz a zEtna számára. A „város alatti irodalmi vulkán” ugyanis húsz évvel ezelőtt, 1999. november 2-án tört ki, hogy azóta a leghosszabb ideje folyamatosan megjelenő online irodalmi folyóirattá, ezenkívül pedig könyvkiadóvá, illetve összművészeti fesztivállá nője ki magát. No de ez nemcsak az egyetlen jubileum, amelyet a közelmúltban, illetve a közeljövőben elkönyvelhet a zEtna. Beszédes István, a folyóirat szerkesztője, illetve a könyvkiadó vezetője szerint a könyvkiadó gondozásában a közelmúltban jelent meg a 100. könyv, a folyóirat Beszélgetések a vulkán alatt elnevezésű rendezvénysorozata keretében pedig valamikor jövő év tavaszán esedékes a 300. beszélgetés megtartása.

Beszédes szerint a folyóirat körül tömörülő irodalmárok belátták, s ebben egyet is értettek, hogy közösen kell lépni, s akkor lesz ennek haszna, ha alapvető dolgokban összefognak, együttműködnek, de ezen egy kicsit túl is megy az egész, mivel már-már egy többgenerációs baráti társaság alakult ki a zEtna körül, amely arra építkezik, hogy mindenki jól jár azzal, hogy ha olyan rendezvényeket tartanak, amelyek túlmutatnak a városon, vagy pedig az egész térségen, s jelképes értelemben egy vendégházat is működtetnek, amely olyan szerzők előtt is nyitva áll, akik messzebbről érkeznek.

Beszédes István elmondta azt is, hogy amennyiben sok értelmes fiatal nem vándorolt volna el, akkor sokkal nagyobb közönsége lenne a rendezvényeknek.

A zEtna olvasottságát illetőleg, évente mintegy 300 ezren nyitják meg a folyóirat oldalát, s ez azt mutatja, hogy van jogosultsága az egésznek, különösen most, amikor a sajtó és a könyvek is nehezebben terjednek, mint egyébként.

– Ez egy jó lehetőség arra, hogy az írott szó terjedjen – jegyezte meg a folyóirat szerkesztője, aki elmondta, hogy generációs viták sincsenek a zEtna holdudvarába tartozó irodalmárok között, mivel egy konkrét célja van mindenkinek, ez pedig az irodalom népszerűsítése, ami egy fontos misszió, s a zEtna szerzőinek is lényeges, hogy olvasva legyenek.

– Egyrészt egymás műveit is olvassuk, másrészt pedig egy olyan miliőt próbálunk teremteni, amelybe az olvasókat is be tudjuk kapcsolni ebben a közös ügyben, amit úgy hívnak, hogy kortárs magyar irodalom – hangsúlyozta ki Beszédes.