2024. április 16., kedd

Szabad-e bejönni ide betlehemmel?

Kárpát-medencei Betlehemes Diáktalálkozó Szabadkán

A Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, Magyarországról és Vajdaságból hozták el az Örömhírt a 11. Kárpát-medencei Betlehemes Diáktalálkozó résztvevői a szabadkai családoknak a múlt hét folyamán. Mintegy 120 gyermek elevenítette fel három napon keresztül a régi karácsonyváró népszokást úgy, ahogyan ezt a szülőhelyükön tanulták.

A Szent Család

A Szent Család

Családlátogatás előtt a kis betlehemezők így töltötték el a szabadidejüket

Családlátogatás előtt a kis betlehemezők így töltötték el a szabadidejüket

A szabadkai csoport tagjai sokat énekeltek

A szabadkai csoport tagjai sokat énekeltek

A beregszászi csoport a Penk család nappalijában

A beregszászi csoport a Penk család nappalijában

Az adventi időszakban négy országban élő magyar gyermek utazik egymáshoz, az ötödik, vendéglátó ország egyik városába. Az idén Szabadka adott otthont a rendezvénynek, jövőre Kecskemétre látogatnak. A gyerekek délelőttönként kísérőikkel közintézményekben mutatták be betlehemes játékukat, délutánonként csoportokat alkotva, izgatottan indultak betlehemezni, és így bepillanthattak a helyi gyerekek és családok mindennapjaiba. Az Örömhír meghozásáért, a műsorért, énekekért cserébe a házigazdák aprósüteményekkel, sós pogácsával vendégelték meg a gyerekeket és kísérőiket.

A külföldi gyerekeket itteni kisdiákoknál szállásolták el, így megismerhették egymás szokásait és évekre szóló barátságokat köthetnek. A betlehemes diáktalálkozót azzal a céllal indították útjára 11 évvel ezelőtt Kecskeméten, hogy a gyerekek megismerjék a Kárpát-medencét, és az ismeretségen túl barátságok szövődjenek. A találkozó mozgatórugója a kapcsolatok építése, valamint a betlehemes hagyomány ápolása és továbbvitele.

A beregszásziak a szabadkai Penk Jutka otthonába vitték el a betlehemet.

–  Másodjára betlehemezek. Nagyon szeretem, jó dolognak tartom, mert együtt vagyunk. Néhány faluban még mindig szokás a betlehemezés. Már november környékén megkezdtük a próbákat. Mi az iskolában gyakoroltunk, de a néptáncpróbákon is –  nyilatkozta Karmacsi Bence, a beregszászi betlehemező csoport tizenkét éves tagja.

–  A legjobb az egészben az, hogy közösségben vagyunk. Sokat számít, hogy barátokkal érkeztünk ide, és még több baráttal távozunk. Csodálatos dolog, hogy családokhoz látogathatunk el, én teljesen élvezem –  osztotta meg élményeit a beregszászi Tápai Zsófia, aki angyalkának öltözött a betlehemezésre.

A csíkszeredai csoport a palicsi Lajkó Félix hegedűművész családját is meglátogatta, akinek a lánya, Léda is betlehemezik a szabadkaiak csoportjában.

–  A betlehemezés sokkal ünnepélyesebbé teszi a karácsonyi várakozást. A mi szívünkben is öröm lakozik, hogy minden családnak örömöt szerezhetünk. Az, hogy sütnek nekünk és várnak bennünket, nagyon jólesik – meséli a Máriát játszó Léda, aki a szabadkai Október 10. Általános Iskola tanulója.

–  A falunkban is szoktunk betlehemezni. Általában előre megbeszéljük, de hívni is szoktak bennünket a házakhoz. Szeretem ezt csinálni, jó játéknak tartom, több embert ismerhetünk meg, és barátokat szerezhetünk. Más vidékeken megmutatjuk, hogy nálunk ezt hogyan szokás, és mi is megismerkedünk a többi ország kultúrájával – mesélte a csíkszeredai Salamon Attila, aki harmadszor vesz részt a betlehemezésben.

– A tanár bácsi tanította be nekünk, amikor hazamegyünk otthon is még karácsonyig járunk és betlehemezünk. A legjobb része, amikor alamizsnát adnak nekünk a szereplésünkért cserébe – mondta Sándor Panna Csíkszeredáról.

A pár napos rendezvény támogatója a Határtalanul Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Program, a kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola és Kecskemét Város Önkormányzata.

Hosszú, de látványos műsort tartott a csíkszeredai csapat

Hosszú, de látványos műsort tartott a csíkszeredai csapat