2024. március 29., péntek

A minőségnek hagyománya van

Egy kis „turkálás” a luxustárgyak között

Az ünnepek alkalmával a béke, a szeretet és a családias hangulat megteremtése mellett, fontos szerepet tulajdonítunk az ajándékozásnak is. A bevásárlóközpontokban, amelyekből Újvidéken nincs hiány, jóval karácsony előtt feldíszítették a boltokat, és megpakolták a polcokat áruval, valamint a leárazásokat is az ünnepek idejére időzítették. Az emberek egy része igyekezett idejében beszerezni az ajándékokat, de természetesen vannak olyanok is, akik az utolsó pillanatban vásároltak szeretteiknek. Hogy kinek mit veszünk ajándékba, ahhoz ismerni kell az adott személy ízlését és igényeit, de az ajándékokat valójában mindenki a saját lehetősége és pénztárcája tartalma alapján vásárolja. Akik megtehetik, az ünnepek alkalmából családtagjaikat, barátaikat vagy üzleti partnereiket értékesebb, drágább ajándékkal lepik meg. Csillogó ékszerek, drága órák, prémkabátok, bőrtáskák és cipők, márkás ruhadarabok és parfümök is kerülnek a karácsonyfa alá.

A luxus és az elegancia jelképe (Fehér Ildikó felvétele)

A luxus és az elegancia jelképe (Fehér Ildikó felvétele)

Minőségi bőrtáskák férfiaknak is (Dávid Csilla felvétele)

Minőségi bőrtáskák férfiaknak is (Dávid Csilla felvétele)

A márkás termékek mögött, nemcsak a sokaknak megfizethetetlen ár áll, hanem a minőség és a hagyomány is. Az egyedi, a különleges, a minőségi és a luxuscikkek kedvelői, manapság inkább a hagyománnyal, a jó hírnévvel rendelkező üzletekben és a korábbi években megtapasztaltak alapján vásárolnak ajándékokat. Természetesen ezek a boltok igyekeznek úgy kialakítani termékpalettájukat, hogy ne csak a vastagabb pénztárcájú vevőknek kedvezzenek, hanem termékeik mindenki számára elérhetőek legyenek. Az újvidéki Manual kézműves vállalat a magalapítása, 1985 óta, igyekszik mindegyik vevőkategóriának megfelelni. Ezért is hoztak létre négy különböző termékkollekciót, hogy mindenki megtalálja a saját lehetőségeihez megfelelő árut.

− Bőrből készült utazó-, üzleti és elegáns táskákat, pénztárcákat, szemüvegtokokat, kulcs- és bankkártyatartókat, öveket készítünk, férfiaknak és nőknek egyaránt. Nálunk híres emberek, politikusok, nagykövetek, de egyetemisták és egyszerű munkásemberek is vásárolnak, azaz mindazok, akiknek a minőség a fontos. Termékeinket négy kategóriába csoportosítottuk, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek. A The Manual Co. klasszikus vonal, az M.F.A.M. a múzeumi kollekciónk, azaz, a régi táskákat élesztettük újra, a Coffee With Milk a fiataloknak készült, az Excella kollekciónk pedig kimondottan a luxus kedvelőinek készül. Szerettünk volna egy olyan összeállítást, amely a tradíción és a tapasztalaton alapszik. Ezek a táskák a legminőségibb bőrből készülnek, külön dizájn alapján, tradicionális gépek segítségével és a táska mindegyik része kizárólag kézzel van összevarrva. Ez nem nagy kollekció, mintegy 15 táskamodell tartozik ide, és az eladás eddig nagyon jónak bizonyult. A hazai vásárlóink kérésére hoztuk létre az Excella kollekciót, de a külföldiek is odavannak érte, hiszen a kézzel készült táskák külföldön sokkal drágábbak, mint Szerbiában. Vásárlóink megszokták, hogy nálunk eredeti és minőségi táskákat kaphatnak, azaz olyan luxustáskákat, amelyekből mondjuk csak 10 darab készült, és egyik sem egyforma. Ezzel a vevő is biztos lehet benne, hogy egyedi táska van tulajdonában. Kínálatunk legdrágább termékei a luxus utazó- és üzleti táskák, amelyeknek ára 20 000 és 45 000 dinár között alakul. Vásárlóink szeretik, ha belegravírozzuk monogramjukat a táskába, hiszen ez is a luxusérzetnek az egyik fajtája – tudtuk meg a Manual csapat tagjától. A vállalatnak Újvidéken és Belgrádban vannak boltjai, de termékeiket külföldön is árusítják, Dubaiban, Németországban, Ausztriában, Hollandiában, Norvégiában és a szomszédos országokban is. A termékeknek minden egyes darabja kézzel készül, kézzel is varrják és ragasztják össze ezeket a darabokat. Előállításukhoz minőségi, külföldről behozott marhabőrt használnak.

A nők többet vásárolnak az ünnepek alkalmával (Dávid Csilla felvétele)

A nők többet vásárolnak az ünnepek alkalmával (Dávid Csilla felvétele)

− Az ünnepek előtt nagyon sok a munka. A vállalat, az eladókkal együtt, mintegy 150 munkást foglalkoztat és azt mondhatjuk, hogy nagyobb a kereset a termékeink iránt, mint amennyit elő tudunk állítani. Az új piros színű kollekciónk az ünnepek alkalmából készült, és nagyon sokan vásárolnak éppen ebből a kollekcióból ajándéknak szánt táskát. Az ünnepek alkalmával a házastársak vásárolnak egymásnak ajándékot, de sok cég nálunk szerzi be üzleti partnereinek az újévi meglepetést. A nők sokkal többet ajándékoznak, mint a férfiak. Azok a férfiak, akiknek fontos, hogy barátnőjük, feleségük kitűnjön a sorból, luxustáskákat vásárolnak ajándékba. Mi minden részletre odafigyelünk, a csomagolásra is nagy figyelmet szentelünk. Igyekszünk, hogy szolgáltatásunk a legmagasabb nívón legyen, mert nekünk a vásárlók elégedettsége a legfontosabb – hangsúlyozta a Manual csapat tagja.

A luxus és az elegancia jelképe évszázadok óta a szőrméből készült termékek is. Manapság a bundák, szőrmegallérok, nyakmelegítők mellett, a kesztyűk és sálak szegélyén, valamint a táskákon is megjelenik a szőrme. A Maglovski cégnek is már több évtizedes hagyománya van, hiszen 1951-ben alakult meg Újvidéken.

Divatosak a szőrméből készült kiegészítők (Fehér Ildikó felvétele)

Divatosak a szőrméből készült kiegészítők (Fehér Ildikó felvétele)

– A vállalatot apósom alapította meg, aki abban az időben szőrméből készült ruházati cikkeket készített. Utódai mára már kibővítették a készletet, így a bundák és prémek mellett, női és férfi bőrkabátok, kesztyűk, sapkák, szőrmés fejfedők, táskák, kendők, sálak és pénztárcák is szerepelnek kínálatunkban. Termékeink egy része természetes bőrből és szőrből készül, a másik része pedig műanyagból, ami olcsóbb, hiszen igyekszünk minden igénynek eleget tenni. Az ünnepek ideje alatt valamivel növekszik a kereslet, de nem annyira mint régen. Mondjuk sokkal több külföldi vásárol mostanában. Az ajándékozásnak nagy hagyománya van, szép és dicséretre méltó az, amikor gondolunk valakire és megajándékozzuk. Mindenki megtalálja a szeretteinek megfelelő ajándékot, legyen az egy öv, kesztyű, kendő vagy prémsapka. Aki bőrkabátot vagy bundát vásárol, az már az alkalmatosságra is gondol. Nálunk egész évben egyaránt vásárolnak a férfiak és a nők is, de így ünnepek alkalmával a nők vannak többségben. Úgy látszik, őket jobban érdekli a vásárlás és az ajándékozás. A férfiak tartózkodnak a vásárlástól, vagy csak elfelejtik a jeles ünnepeket. Tisztelet a kivételeknek. A fiatalabb és a középkorosztály is egyaránt vásárol ajándékokat. Ami pedig megtisztelő számunkra, hogy idős vásárlóink is vannak, akik már több mint nyolcvanévesek. Ők a minőségi árura hagyományként tekintenek. Vannak vásárlók, akik az első látásra beleszeretnek az áruba, és azonnal megveszik, de olyanok is vannak, akik előbb csak nézelődnek, majd egy bizonyos idő után visszajönnek. A hűséges vásárlóinknak hála, immár majdnem 70 éve létezik a vállalat, amihez természetesen hozzájárult a minőség és a jó kiszolgálás is. A boltunkban található legdrágább ruházati cikk a nercből és a sarki róka szőréből készült női bunda, amelynek az ára 55 ezer dinár. Ez az ár teljesen megfelel a minőségnek, és ezt nem mi állítjuk, hanem ezt a vásárlók mondják. Szintén az ünnepek szellemében egy vevő ezüstrókaszőrme-gallért vásárolt 12 ezer dinár értékben – mondta Iva Maglovski.

A nők legjobb barátnője a gyémánt, állítja a mondás, és ez nem tévedés, hiszen a hölgyek többsége akkor a legboldogabb, amikor ékszert kap ajándékba. Az ékszerüzletekben nem igazán kívántak nyilatkozni, csak egy pár információval szolgáltak.

– Egyedi és személyre szabott ékszereket is készítünk, így egész évben vannak vásárlóink, hiszen szülinapokra, évfordulókra, esküvőkre is gyakran vásárolnak ékszert, a nők és a férfiak egyaránt. A személyre szabott ékszereknél a vevő dönti el milyen alakú, nagyságú, színű drágakő kerüljön az ékszerbe, vagy hogy milyen üzenetet gravírozzunk a gyűrűbe, a medálba vagy a karperecbe. A karácsonyi ünnepek idején valamivel nagyobb a forgalom mint az év többi napján, és főleg a középkorosztály vásárol ékszereket. Érdekes adat, hogy ebben az időszakban több jegygyűrű is elkel, hiszen a férfiak kiváló alkalomnak tartják szilveszter éjszakáját lánykérésre – mondta az ékszerbolt tulajdonosa.