2024. április 25., csütörtök

Falukarácsony a zene szárnyán

Színvonalas szimfonikus koncert, forralt bor és tűzijáték jellemezte az idei, nagyszerű hangulatú falukarácsonyt Bácskossuthfalván. A rendezvényt ezúttal is az Id. Kovács Gyula Általános Iskolában rendeztek meg.

A műsor első részében közös szavalattal léptek fel az 1. osztályos diákok, a 3. osztályosok karácsonyi gyermekdalokat adtak elő, Gáspár Kamilla szerb nyelvű szavalata után a 4. b osztályosok prózai szövege következett, a 4. a osztály pedig Aranyosi Ervin versét szavalta el. Az iskola 5., 6. és 7. osztályosai közös előadásában Zorán: Az ünnep dala című, kórusra átírt dala csendült fel. Az est folyamán több zeneművel közreműködött a Bácskossuthfalvi Ifjúsági Fúvószenekar is. A gyerekeket Lak Ilona, Szilágyi Mária, Szeteli Lili, Uzelac Valéria, Kurucz Seffer Gabriella és Barna Izabella tanítónők, továbbá Mészáros Boglárka és Ognjenović Réka zenetanárnők készítették fel.

Seffer Attila, a falu tanácselnöke örömének adott hangot, hogy immár második alkalommal sikerült szimfonikus dallamokkal is megajándékozni a falubelieket karácsony apropóján.

Az idei Falukarácsony fellépői is nagy sikert arattak a közönség körében (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az idei Falukarácsony fellépői is nagy sikert arattak a közönség körében (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Szívmelengető volt a diákok fellépése és az utána következő koncert. A látványában csodálatos, ámde igen hideg időjárás, és csúszós utak miatt is ezúttal kevesebb falubeli jött el, hogy közösen ünnepeljünk. Mintegy két évtizede jellemzi az év végi ünnepkört a Falukarácsony településünkön. Erre a rendezvényre azért is szükségünk van, mert egy kicsit kiragad bennünket a mindennapok terhe alól, és érezteti velünk, hogy minden nehézség ellenére közösséget alkotunk – zárta gondolatát a falu tanácselnöke.

A falubeliek az általános iskolások fellépése után elsőként Beethoven 210 évvel ezelőtt bemutatott, szimfonikus zenekarra, szólóhangszerre, illetve vegyes kórusra írt Karfantáziáját hallhatták először a szabadkai vendégek előadásában, a darabban közreműködött Németh György ifjú zongorista. Felcsendült Brahms V. Magyar tánca, és elhangzott ifj. Kucsera Géza által szólistára, vegyes karra, és szimfonikus zenekarra átültetett, Csendes éj című karácsonyi dalt. Emellett a tapssal kísért Radetzky-indulóval zárták a vendégek a koncertet Bácskossuthfalván. A Szabadkai Zeneiskola Szimfonikus Zenekarát és kórusát Csikós Krisztina készítette fel, a koncerten pedig ft. Paskó Csaba vezényelte. Elmondta, hogy örömmel fogadja el a falubeliek meghívását, hiszen a mai világban ritka, példamutató, összetartó településről van szó.

Németh György zongorista, Csikós Krisztina, a szimfonikus zenekar felkészítő tanára, és Paskó Csaba karnagy megköszönik a bácskossuthfalviak szeretetét (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Németh György zongorista, Csikós Krisztina, a szimfonikus zenekar felkészítő tanára, és Paskó Csaba karnagy megköszönik a bácskossuthfalviak szeretetét (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Öt éve vezetem a Szabadkai Zeneiskola Szimfonikus Zenekarát. A gyerekek nem hivatásos zenészek, ami azt jelenti, hogy több hónapig tart a felkészülésünk, és nagyobb erőt, energiát igényel. Évekkel ezelőtt Barlai Edit korábbi intézményvezetővel, illetve most Dragana Nikolić igazgatónővel is megbeszéltük, hogy ezeket a felkészüléseket kár csupán egyszeri, szabadkai bemutatkozásra korlátozni, a lehetőségek szerint tájolni kell a repertoárral. Ennek több oldala van, a gyerekek megtapasztalják, hogy miért dolgoztunk a zárt ajtók mögött, és utána a vastapssal járó koncertélmény életre szóló, meghatározó ajándék – nyilatkozta a szimfonikus zenekar karnagya, aki fontosnak tartotta kiemelni, hogy ezeknek a koncerteknek népművelő jellegük is van.

Szinte zeneóra-szerűen kommunikálva és megtapsoltatva mutattam be a zenekart, a zeneszerzőket és a felcsendülő műveket, ezzel közelebb hozva a falubeli közönséget a komolyzenei műveltséghez. A múlt évben egyebek mellett Bajmokon, Kisboszniában és Csókán is felléphettünk, az idén a szabadkai és a magyarkanizsai közönséghez volt alkalma eljutni a szimfonikus zenekarunknak. Hamarosan Baján mutatkozunk be, majd a szabadkai Szent Teréz-székesegyházban lesz alkalmunk koncertezni, utána készülünk a tanév végi hangversenyünkre – nyilatkozta ft. Paskó Csaba.

A koncert után az iskola udvarában tea, forralt bor, mézes pálinka, kifli és tűzijáték várta a résztvevőket. Az idei rendezvényt a település helyi közössége, a Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete, a Méhecske Méhészegyesület és a Vöröskereszt aktivistáinak közreműködésével szervezték meg.

@kepv11 falukar 2= Az idei Falukarácsony fellépői is nagy sikert arattak a közönség körében (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)