2024. április 25., csütörtök

Tavaszra hitelből épülhet a wellnessközpont

Az adai képviselő-testület jóváhagyta az önkormányzat 300 millió dináros hitelfelvételét és az Adica közvállalat alaptőkéjének növelését

Adán a tervek szerint áprilisban megkezdődhet a wellnessközpont kiépítése, miután erre a célra az adai önkormányzat még az idén a kereskedelmi bankok egyikénél 300 millió dinárnyi hitelt vesz fel, és ebből az Adica üdültetési közvállalat jövő év elején belekezdhet a munkálatokba – határozott csütörtök esti 25. ülésén az adai képviselő-testület, amely jóváhagyta az Adica közvállalat alaptőkéjének növelését is.

Ada (Csincsik Zsolt felvétele)

Ada (Csincsik Zsolt felvétele)

A beruházást ugyanis a községi tulajdonban lévő üdültetési közvállalat fogja lebonyolítja, ezért a képviselő-testület 455 millió dinárral és a wellnessközpont helyszínéül szolgáló telek tulajdonjogának átruházásával megnövelte az Adica alaptőkéjét. Ebből az összegből 300 millió dinárt jövő februárig utalnak át a közvállalatnak, a fennmaradó összeget pedig 2020 márciusáig.

Bilicki Zoltán adai polgármester wellnessközpont kiépítését és az ehhez szükséges hitelfelvételt azzal indokolta, hogy ha Ada község vezető helyet kíván betölteni a régió fürdőturizmusában, akkor mielőbb meg kell építeni a létesítményt. Ez szerinte az Adica keretében nyereségesen működne, mivel a 62 Celsius-fokos termálvíznek köszönhetően energiafüggetlen lenne, valamint hozzájárulna a lakosság életszínvonalának növeléséhez, és jó néhány családnak megélhetést biztosítana. Megjegyezte, hogy a beruházás teljes összege a wellnessközpont és a szükséges infrastruktúra kiépítésével együtt körülbelül 750 millió dinár lenne. A létesítmény megépítése 480 millió dinárba kerülne, egyes beruházások már megvalósultak. Elmondta, hogy a hitelt tízéves futamidőre vennék fel, kétéves türelmi idővel. A hitelrészlet évente 30 millió dinár lenne, amelyet fele-fele arányban fizetne a helyi önkormányzat és az Adica üdültetési közvállalat. Elmondta: ha az Adica nem tudna fizetni, akkor az önkormányzat egyedül törlesztené a hitelrészleteket. A községi költségvetésben ugyanis évente 120-130 millió dinárról az önkormányzat dönt, hogy mire fordítja, így a hitel törlesztése nem terheli meg a költségvetést, és nem veszélyezteti a község működését.

Az adai képviselő-testület az ülésen összesen 29 napirendi pontról döntött. Egyebek között elfogadták a 2019-es községi költségvetést, amely 1,4 milliárd dinár lesz. Ebből 739 millió dinárt tesznek ki a költségek és kiadások, valamint 300 millió dinárt a tervezett hitel. A képviselők megszavazták az Adica üdültetési közvállalat jövő évi ügyviteli tervét. Eszerint jövőre 10 százalékkal növekszik a belépőjegyek ára a strandfürdőbe, viszont minden tizenöt év alatti községbeli gyereknek ingyenes lesz a létesítmény látogatása a fürdőidényben. Emellett a testület elfogadta a Standard kommunális közvállalat 2019-es ügyviteli tervét és a Čika Jova Zmaj Iskoláskor Előtti Intézmény jövő évi munkatervét is.