2024. március 28., csütörtök

Orbán: Senki nem alkalmazhat erőszakot

Senki nem alkalmazhat erőszakot, nem vandálkodhat, a politikai véleménynyilvánítást és a vandalizmust el kell választani egymástól – jelentette ki a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a kormányellenes tüntetésekre utalva.

Orbán Viktor a Kossuth rádió stúdiójában (fotó: MTI)

Orbán Viktor a Kossuth rádió stúdiójában (fotó: MTI)

Az utcai tüntetők egy részét, a legagresszívabbakat és legaktívabbakat Soros György fizeti – mondta Orbán Viktor. A kormányfő hozzátette, hogy nemzetközi hálózatok is mozognak a háttérben. Közölte: nemzetközileg is látja nyomait ennek, a bevándorlásellenes kormányokat mindenhol tűz alá vették, szinte egy időben zajlottak a tüntetések Bécsben, Rómában és Budapesten.

Kifogásolta a Kossuth téri rongálásokat, és kijelentette: a rendőrökre dobált füstbomba jogi értelemben súlyos dolog. Sosem jó szándékú emberek dobálnak füstbombát – jelentette ki, aminek szerinte az a célja, hogy ne lehessen látni, mi történik. Arra a felvetésre, hogy rendőrök sérültek meg a megmozdulások során, emlékeztetett: 2006-ban lovas rohamot vezényeltek a békés tüntetőkre, és vérző fejű embereket lehetett látni. Hozzátette: a kormány a rendőrök mögött áll.

Szerinte már látszik, hogy a munka törvénykönyvének vitája csak egy ürügy volt, és az ellenzék korábban is kiáltott már világvégét. Felidézte a jogszabály parlamenti elfogadásának körülményeit kellemetlenkedő alakok viselkedéséhez hasonlítva az ellenzék fellépését. A kormányoldal azonban nem hagyhatta ott a helyét a törvényalkotásban. „A küzdelem arról szólt, hogy ki bírja tovább idegekkel” – fogalmazott. Rámutatott arra is: már jogilag is minősíthető az, hogy valaki beült a székébe, vagy rátette kezét a szavazógombjára, hogy megakadályozza a szavazásban. „Botránnyal nem lehet megakadályozni törvényalkotást, ha olyan elszánt emberek vannak a másik oldalon, mint mi vagyunk, és mi nem alkalmaztunk erőszakot” – tette hozzá. „Mi nem alkalmaztunk erőszakot, ők erőszakot alkalmaztak a parlamentben” – jelentette ki Orbán Viktor.

Az emberekhez is szólt: ne idegeskedjenek, mert akármit látnak az ellenzéktől, a kormánypárt el fogja végezni a munkáját. Senkit sem lehet túlmunkára kötelezni, ezt a változtatás is világosan tiltja, a túlmunkát pedig minden hónap végén kell kifizetni, aki mást állít, az hazudik – mondta a miniszterelnök. A kormányfő szerint a dolgozókat leginkább nem a munkaügyi szabályok védik, hanem az olyan gazdaságpolitika, ahol szükség van rájuk. Ma már a munkaadók lasszóval fogják a munkavállalókat, akiknek ezért egyre többet kell fizetni, a bérek így 4-5 éve folyamatosan emelkednek – tette hozzá.

Az eddigi törvény azonban buta korlátozásokat állított azok elé, akik többet akartak keresni, és többet is dolgoztak volna ezért. A változtatás, mint mondta, nem a munkaadók, hanem elsősorban a munkavállalók szempontjából fontos, és elsődlegesen a hazai kis- és közepes vállalkozásoknál jelentkező problémákat orvosolja. Úgy folytatta: a gazdasági folyamatok hatására a munkaerő- és a beruházások piacán is minőségi csere várható. A cél, hogy jobban fizető, korszerűbb vállalkozások jöjjenek létre – jelentette ki Orbán Viktor.