2024. április 24., szerda

Gyümölcsöző év vége

A napokban kiderülhet, hogy a Prosperitati Alapítvány 2019-ben mekkora keretből gazdálkodhat

Majdnem háromszáz támogatottal írtak alá a Prosperitati Alapítvány munkatársai pénteken támogatási szerződést. 250-en a kezdő és induló vállalkozások számára meghirdetett pályázat keretében részesültek támogatásban, 33-an pedig az idén meghirdetett falusi házvásárlási pályázat második elbírálási körét követően.

A falusi házvásárlási projektum bizonyult a Prosperitati Alapítvány egyik legnépszerűbb kiírásának. A pénteki szerződés-aláírással 600-ra növekedett a támogatottak, azaz a megvásárolt házak száma, derült ki Nagy Zita, a Prosperitati Alapítvány szabadkai irodavezetőjének összegzéséből, mint ahogyan az is, hogy az elmúlt három évben az alapítvány összesen 702 millió dinárral támogatta falusi házak megvásárlását. A szerződésüket pénteken aláíró támogatottak összes támogatása 38 millió dinárt tesz ki.

Dr. Pintér Attila: A mögöttünk lévő csaknem három év alátámasztotta, hogy ez a kiválasztott irány jó (Fotó: Gergely Árpád)

Dr. Pintér Attila: A mögöttünk lévő csaknem három év alátámasztotta, hogy ez a kiválasztott irány jó (Fotó: Gergely Árpád)

A kezdő és induló vállalkozások számára másodszor hirdetett meg pályázatot az alapítvány. Az első körben, 2016-ban, 107 személy pályázott, a formai és tartalmi követelményeknek pedig 94 vállalkozás felelt meg. A megítélt támogatás több mint 66 millió dinár volt, emelte ki Nagy Zita. Mint hozzátette, az idén meghirdetett második pályázatra 327 beadvány érkezett, ebből 250 esetében született pozitív döntés. A megítélt támogatás értéke 193 millió dinár.

LESZ FOLYTATÁS

A folytatásban dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete szólt az egybegyűltekhez, kiemelvén, hogy a korábban elhangzott számok a támogatottak, a Prosperitati Alapítvány és a Vajdasági Magyar Szövetség munkáját méltatják. A Prosperitati Alapítvány közreműködésével megvalósuló, sokrétű támogatási rendszer központi célja a vajdasági magyarság szülőföldön való megmaradásának a támogatása, húzta alá Pintér Attila.

– Amikor 2015 végén, 2016 elején elkezdtük megvalósítani a programot, az ellendrukkerek részéről számos támadás érte azt. Azt állították, hogy a program lényege az, hogy a magyar kormány kistafírozza Vajdaság kiszemelt vállalkozóit. Ezek az emberek nem értették meg, hogy a programnak nem ez a célja, hanem az, hogy az anyaország megteremtse a vajdasági magyarság szülőföldön való boldogulásának, érvényesülésének és megerősödésének a feltételeit. A cél az volt, hogy a magyar nemzettest  Vajdaságban legalább ugyanolyan erős legyen, mint az anyaországban. A mögöttünk lévő csaknem három év alátámasztotta, hogy ez a kiválasztott irány jó. Ha megnézzük a gazdasági mutatókat, azt látjuk, hogy évről évre folyamatosan bővülnek a két ország közötti kapcsolatok. Meggyőződésem, hogy ebben a vajdasági gazdaságfejlesztési támogatás nagyon komoly szerepet játszott – fogalmazott Pintér Attila, majd a magyar kormány nevében megköszönte a jelenlevőknek az együttműködést.

Pásztor István, a VMSZ elnöke, a rendezvény egyik díszvendége nemcsak az egybegyűltekhez szólva, hanem a sajtónak nyilatkozva is megerősítette, hogy a gazdaságfejlesztési program folytatására nem sokáig kell várni, sőt, a napokban feltehetőleg már az is kiderülhet, hogy a következő évben mekkora lesz a rendelkezésre álló keret.

– Ebben a pillanatban annyi már biztos, hogy annyi pénz van, hogy az aláírt szerződések alapján az alapítvány maradéktalanul ki tudja fizetni a támogatásokat. Szeretném megnyugtatni a szerződést aláíró pályázókat, hogy biztosan számíthatnak a támogatásra, a januári ünnepeket követően minden támogatás átutalására sor kerül és mindenki megkezdheti elképzeléseinek a megvalósítását. Remélem, hogy az elkövetkező napokban az is kiderül, hogy mekkora lesz a 2019. évi keret, azaz a paplan. Ennek nagyságától függően jelentjük majd be, hogy mire lesz lehetőség a következő évben. Reméljük, hogy a folyamat megszakítások nélkül folytatódhat és még a tavasz beállta előtt ki lehet írni az újabb pályázatokat. A fejlesztéseknek ezúttal az idegenforgalom lesz a kiemelt ágazata, összhangban az idegenforgalmi stratégiával, de több olyan pályázat van, egyebek mellett a házvásárlási, amelyet mindenféleképpen meg kell ismételni. Azt is remélem, hogy ugyanolyan lendületesen tud az alapítvány működni, mint az elmúlt években – taglalta Pásztor István.

Tóth Ildikó és Tibor (Fotó: Gergely Árpád)

Tóth Ildikó és Tibor (Fotó: Gergely Árpád)

Bagi Natália, Szabolcs és a tíz hónapos Emma (Fotó: Gergely Árpád)

Bagi Natália, Szabolcs és a tíz hónapos Emma (Fotó: Gergely Árpád)

VALÓRA VÁLT ÁLOM

A padéi Tóth Ildikó az induló vállalkozások számára meghirdetett pályázaton vett részt. Tóth Tiborral, férjével, vendéglátóipari létesítményt, pontosabban kifőzdét alapítottak. A faluban egyelőre nincsen hasonló létesítmény, ezért a házaspár abban bízik, hogy van esélyük a megmaradásra és a fejlődésre. Becslésük szerint igény van a létesítményre, mivel a felgyorsult életmód és a folytonos rohanás miatt egyre kevesebbeknek marad idejük naponta főzni, fejtette ki Tóth Ildikó lapunknak nyilatkozva, hozzátéve, hogy kedvező áron kívánják felkínálni az étkeket. A pályázóknak többnapos, hétvégenként megtartott képzésen is részt kellett venniük. Habár a házaspár korábban évtizedeken át magánvállalkozást működtetett, Tóth Ildikó úgy véli, hogy a képzésen számos hasznos információval gazdagodott.

Bagi Natália, Bagi Szabolcs és a tíz hónapos Emma hamarosan beköltözhetnek a Zentán megvásárolt családi házba. Eddig albérletben éltek és nagyon várják már, hogy beköltözhessenek saját ingatlanukba. Elmondásuk szerint, nem volt egyszerű feladat megtalálni a megfelelő házat, azaz összeegyeztetni minden fontos szempontot, végül azonban sikerrel jártak. A ház ára meghaladja a 10 ezer eurót, ezért a fiatal pár önrészt is vállalt. Hozzátették, hogy komolyabb renoválásra nem lesz szükség, csak apróbb javításokat, átalakításokat kell majd elvégezniük. Háromszobás, több mint 100 négyzetméteres házat szemeltek ki. Ehhez nagy kert és udvar is tartozik, mivel a fiatalok gazdálkodásba szeretnének belekezdeni.