2024. március 28., csütörtök

Kender, kender, de szép tábla kender…

Vajdaságban egykor 40 000 hektáron termesztették ezt az ipari növényt

Az ipari kender az elmúlt 10 évben egyre népszerűbb növénnyé vált, főként azoknak a mezőgazdasági termelőknek a körében, akik a kukorica és a búza helyett keresnek más megoldást, de világszerte is egyre többen szavaznak neki bizalmat. 2015-ben még csupán 60 hektáron termesztették Szerbiában, 2017-re már 500 hektáron gazdálkodtak ipari kenderrel, de ez még messze van a múlt században termesztett mennyiségtől. Az ipari kender népszerűségének meglehetősen egyszerű az oka: kifizetődik.

Országunkban immár tíz éve működik a Konoplja (Kender) Egyesület, amely az ipari kender népszerűsítésével foglalkozik.

Dr. Maja Timotijević, a Konoplja Egyesület elnöke elmondta lapunknak, hogy az ipari kendert mindig is termesztették a régióban, soha nem volt tiltva a termesztése sem Szerbiában, sem Jugoszláviában.

– Közvélemény-kutatást szerveztünk a hazai lakosság körében, azt kérdeztük meg az emberektől, hogy szerintük legális-e a kender termesztése. Az eredmény az lett, hogy a megkérdezettek 80 százaléka abban a hitben volt, hogy tilos a termesztése. A lakosságnak téves információi vannak az ipari kenderről, nem tudják, mire lehet használni. Sajnos az utóbbi időben olyan volt a gazdaságpolitika, hogy az ipari kendert mellőzték, pedig az ötvenes években Jugoszlávia volt Európa legnagyobb ipari kendertermesztője. Oda jutottunk, hogy 2015-ben – amikor megalapítottuk a Konoplja Egyesületet – Szerbiában már csupán 60 hektáron termesztettek ipari kendert, pedig egykor Vajdaságban 40 000 hektáron volt kenderültetvény.

Mire lehet felhasználni az ipari kendert?

– Az évek során egyre többet tanultam a kenderről, és egyre inkább beláttam, mekkora lehetőséget rejt magában a termesztése. Egyesek azt mondják, az Isten egy növényt teremtett mindenre, és én hiszek abban, hogy ez pontosan a kenderre vonatkozik.

A kendernek minden részét hasznosítani lehet. Fel lehet használni a növénynek a szárát, a virágát, a termését, a levelét és még a gyökerét is. A termelésnél fontos, hogy az egész növényt hasznosítsák, mert akkor lehet maximális hasznot húzni belőle. Közel 30 000 terméket állítanak elő az ipari kenderből, nehéz lenne mind felsorolni, de használják az egészségiparban (virág, gyökér), a termést, azaz a magot az élelmezési iparágban, a szár az építkezések során, az állattartásban és bioüzemanyagként is használható.

 Egyre népszerűbb hazánkban is, itt mire használják?

– Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az utóbbi években megnőtt az ipari kender használati értéke, egykor csak a szárát hasznosították, Vajdaságban régebben rengeteg kendergyár működött, sajnos mára már egy sem maradt.

Hazánkban elsősorban az élelmezési iparágban kerül hasznosításra, de nagyon fontos megjegyezni, hogy Szerbiában a törvény egyelőre nem teszi lehetővé az ipari kender szélesebb körű hasznosítását. A jelenlegi törvény csak a rostok és a madáreledel készítését engedélyezi a kenderből. A törvényt kb. 10 évvel ezelőtt készítették, és akkoriban valóban csak ezekre a célokra használták, de időközben a világban rengeteg másra kezdték felhasználni. Ebből látszik, hogy a törvény nem időszerű, és a mi egyesületünk a minisztériummal együttműködve arra törekszik, hogy megváltoztassuk ezt a törvényt, mert ebben a pillanatban másra egyszerűen nem használható, legalábbis törvényes keretek között nem.

Mi történik abban az esetben, ha valaki az ipari kendert másképp szeretné értékesíteni?

– A gyakorlat azt mutatja, hogy nem állítanak akadályt azok elé, akik az ipari kendert másképpen szeretnék feldolgozni, mert Európában már nagyon „menő” lett az ipari kender szélesebb körű felhasználása, de mi is szeretnénk beszállni az „európai gyorsba”, és törvényes keretek közé terelni az ügyet. A hazai boltokban is egyre több ipari kenderből készült termék kapható, de a törvények sajnos nem követik a termelők tempóját. Még egyszer hangsúlyoznám, nem tiltja semmiféle rendelkezés az ipari kender szélesebb körű felhasználását, de egyelőre nincs szabályozva kellőképpen.

Ha valaki ipari kender termesztésével szeretne foglalkozni, hol szerezheti meg a szükséges információkat a vállalkozásához?

– Először is, aki ipari kender termesztésével szeretne foglalkozni, azt ajánlom, hogy látogassa meg a Konoplja Egyesület internetes honlapját (www.udruzenjekonoplja.net), itt minden alapvető információ megtalálható azzal kapcsolatban, hogyan kell termeszteni, hol szerezhető be a mag, hogyan kell előkészíteni a földet, mennyi magra van szükség hektáronként, stb. Ezenkívül, az egyesület az ősz és a tél folyamán több előadást szervez az ipari kender termesztésével kapcsolatban, a belépés ingyenes. December közepén tartjuk az első előadásokat, az egyiket Belgrádban, a másikat Újvidéken, a rendezvény időpontját és a címet megtalálhatják a honlapunkon. Tehát, aki kíváncsi az ipari kender termesztésének a lehetőségeire, ingyenesen meglátogathatja az előadásokat, kérdéseket tehet fel, amelyekre szakemberek válaszolnak. Az egyesületünk ezenkívül szövetkezetet alapított, mert úgy gondoljuk, hogy a mezőgazdasági termelést meg kell alaposan szervezni, ezt egyesületként nem tehetjük. Ezért felosztottuk a munkát, az egyesület végzi a munka egyik részét, a szövetkezet pedig a termesztések megszervezését, a magok beszerzését, és minden olyan munkát, amit a termelőkkel végzünk.