2024. március 29., péntek

Ajándékok holland segítséggel

Vidám karácsonyi műsort tartottak a bácsfeketehegyi Izidában

A bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület felhasználói szinte minden évben karácsonyi műsorral lepik meg hozzátartozóikat, ismerőseiket.

Az izidás gyerekek és fiatalok pásztorjátéka (Lakatos János felvétele)

Az izidás gyerekek és fiatalok pásztorjátéka (Lakatos János felvétele)

A fogyatékkal élő gyerekek és fiatalok az idén egy vidám hangulatú műsorral készültek, amit szerdán mutattak be. Kisimre Vörös Beáta felkészítőtanár arról számolt be lapunknak, hogy fontos számukra az ünnepek megtartása.

– Karácsonyt, húsvétot és a nagyobb ünnepeket mindig megtartjuk a felhasználókkal közösen. A karácsonyt 15 éve ünnepeljük együtt baráti, családi körben. Ilyenkor azokat a tagokat is meghívjuk, akik nem heti rendszerességgel járnak hozzánk. Fontos, hogy mindannyian együtt tudjunk ünnepelni. A karácsonyi műsorra való felkészülést már a Záporka vers- és prózamondó verseny után, október során megkezdtük. A műsor összeállítását követően kezdődtek a próbák, és mivel kétnyelvű a csoport, ezért igyekeztünk szerb és magyar nyelvű produkciókat is belevenni az ünnepi műsorba. Az idén egy vicces pásztorjátékot mutattunk be, amelyben pásztorok és angyalok szerepeltek. Az eredetihez képest kicsit kibővítettük a szerepelők számát, mivel fontosnak tartjuk, hogy minden állandó tagunk részt vegyen az előadásban. A pásztorjáték mellett a felhasználóink karácsonyi témájú verseket is mondtak, szerb és magyar nyelven. Hogy hangulatosabb legyen az előadás, ezért vidám dalokat is előadtunk. A csoportunk egyik tagja tud szájharmonikázni, így ő kísérte a többiek énekét – számolt be a felkészítő tanár, majd arról is szólt, hogy a karácsonyi műsort követő közös karácsonyfa-díszítés is a hagyomány része. A felhasználók, családtagok, barátok mind közösen feldíszítik az Izida karácsonyfáját. Így egy közös karácsonyfánk van, mert közösen díszítjük fel – fogalmazott Kisimre Vörös.

A műsort és a közös díszítést követően az Izida felhasználói ajándékcsomagokat kaptak. Papp Julianna, az egyesület elnöke elmondta lapunknak, hogy az idei évben is holland támogatóik segítségével sikerült meglepni a gyerekeket. A Hulp Oost-Europa Alapítvány már hosszabb ideje támogatja az Izidát. Most segítségükkel minden felhasználó kapott egy kis ajándékcsomagot, ami játékokat és tanulási segédeszközöket tartalmazott. Emellett a bácsfeketehegyi helyi közösség édességekkel támogatta az Izida karácsonyi ünnepségét, számolt be az elnök.