2024. április 26., péntek
REAKCIÓK A SZÍRIAI-AMERIKAI CSAPATKIVONÁSRA

Izrael: Váratlan pofon

Izrael váratlan arculcsapásának látják helyi elemzők az amerikai csapatok szerdán bejelentett kivonását Szíriából, mivel ezzel szerintük Washington magára hagyta Jeruzsálemet Irán közel-keleti terjeszkedése ellen folytatott harcában.

Hami Selo a Háárec című újságban egyenesen „Izrael arculköpésének” nevezi Donald Trump lépését, mert az teljes hegemóniát biztosít Oroszországnak Szíriában, és azt üzeni a közel-keleti országoknak, hogy oldják meg maguk a bajaikat. A szerző szerint az amerikai elnök cserbenhagyta Izraelt, elárulta a kurdokat, és tőrt döfött Bassár el-Aszad szíriai elnök ellenzékének hátába, megerősítette Iránt, elsöprő győzelmet adott az oroszoknak, és mentőövet dobott az Iszlám Államnak, valamint bátorítja a radikális iszlámot.

Izrael azonban mégsem bírálhatja az északi határánál azonnali fenyegetést okozó döntést, mert előzőleg üdvözölte az amerikai nagykövetség szimbolikus Jeruzsálembe költöztetését, és a palesztinokkal szemben a telepesek ügyének amerikai elfogadását. „Izrael tudni fogja, hogyan védje meg magát” – nyilatkozott Benjámin Netanjahu miniszterelnök Trump bejelentése után, de Selo szerint ezt ezentúl egy gyöngébb pozícióból teszi, anélkül, hogy „erősebb bátyja” mögötte állna, egy olyan helyzetben, amikor az orosz gép lelövése után nyáron már alaposan megcsappant manőverező képessége.

Ámosz Harel, szintén a Háárecben, kiemelkedően fontos stratégiai lépésnek nevezi az Egyesült Államok kivonulását Szíriából, hiszen kihat a Közel-Kelet szinte minden országára. Netanjahu csak a hét elején értesült a döntésről, amikor az amerikai elnökkel beszélt.

A kivonulás váratlanul érte Jeruzsálemet, különösen, mivel Trump alig két hónappal ezelőtt engedélyezte a Szíriában állomásozó amerikai katonák számának kétezerről négyezerre való növelését.

Harel szerint azért is váratlan a döntés, mert az utóbbi két évben úgy tűnt, mintha Netanjahu különlegesen nagy hatással lenne az amerikai elnökre, aki szinte a kormányzó Likud párt kívánságlistájának a pontjait teljesítette a nagykövetség átköltöztetésével, a Szaúd-Arábiával szembeni megengedő magatartással vagy az iráni atomalku felmondásával.

Ráadásul a Pentagon korábban megígérte, hogy az amerikai katonák csak egy olyan megállapodás nyomán hagyják el Szíriát, amelyben rögzítik, hogy az iráni erők is távoznak az ország területéről.

Putyin: Helyes lépés

Vlagyimir Putyin tegnapi moszkvai évértékelője során üdvözölte és helyesnek nevezte a Szíriából történő csapatkivonást. Az orosz elnök szerint az amerikai erők jelenlétére nincs szükség a szíriai konfliktus politikai rendezéséhez. Megismételte az orosz álláspontot, amely szerint az Egyesült Államok Szíriában törvénytelenül állomásoztatott katonákat, mert jelenlétüket sem az ENSZ BT nem hagyta jóvá, sem Bassár el-Aszad szíriai elnök nem kérte. Hozzátette: még nincs jele annak, hogy Washington valóra váltja-e elhatározását. Emlékeztetett arra, hogy az amerikai vezetés az utóbbi 17 évben többször kilátásba helyezte az afganisztáni csapatkivonást is.

Putyin egyetértett Trump azon megállapításával, hogy az Iszlám Állam súlyos veszteségeket szenvedett el Szíriában, de felhívta a figyelmet arra is, hogy a szélsőségesek átcsoportosíthatják erőiket.

Berlin: Veszélybe sodorhatja a dzsihadisták elleni harcot

Veszélybe sodorhatja az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni harcot Trump váratlan döntése az amerikai csapatkivonásról – közölte tegnap a német külügyminiszter. Az Iszlám Állam visszavonult, de a harcnak még nincs vége – fűzte hozzá Heiko Maas, aki úgy vélte, a washingtoni döntés az Iszlám Állammal szemben eddig elért sikereket is kockára teheti.

A közleményben Maas váratlannak nevezte a washingtoni lépést, amely nem csupán Németországot lepte meg. Kiemelte továbbá, hogy az IÁ még mindig folytat „föld alatti tevékenységet”, harcosai továbbra is jelen vannak Szíria keleti részén.

SDF: Politikai és katonai vákuumot hoz létre

Az Egyesült Államok által támogatott, kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) fegyveres szervezet tegnap arra figyelmeztetett, hogy az amerikai csapatkivonás az Iszlám Állam (IÁ) újjáéledéséhez és a kelet-szíriai harcok kiújulásához fog vezetni.

Az SDF közleménye szerint az amerikai csapatkivonásnak veszélyes következményei lesznek a nemzetközi stabilitásra. „Ez a döntés politikai és katonai vákuumot hoz létre a régióban, ellenséges erők karmai közé lökve az ott élő népeket” – áll a közleményben.

Trump döntése riadalmat okozott Washington kurd szövetségeseinél, akik az Egyesült Államok legmegbízhatóbb partnerei Szíriában, és a leghatékonyabb szárazföldi erőt jelentik az IÁ elleni harcban. A csapatkivonással Washington magukra hagyta lojális szövetségeseit, és Törökországot a kurdok elleni azonnali offenzívára késztetheti. Abdel Karim Umar, az SDF szóvivője arra figyelmeztetett, hogy egy török támadás okozta káosz oda vezethet, hogy dzsihadisták ezrei szabadulhatnak ki a fogságból.

Az Egyesült Államok által felfegyverzett és kiképzett Népvédelmi Egységek (YPG) irányítása alatt álló SDF Szíria északi és keleti részén nagy területeket foglalt el az Iszlám Államtól. Fogolytáborai tele vannak IÁ-harcosokkal és családtagjaikkal, köztük sok külföldivel.