2024. április 25., csütörtök

Hóhelyzetben is menetrend szerint

Késnek a városi autóbuszok – panaszkodnak az utasok. Pontosabban arról van szó, hogy az indulások időpontjai gyakran kiszámíthatatlanok, a buszok nem az előírt időpontokban indulnak el végállomásaikról, ennélfogva a megállókra érkezésük időpontja is változó.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A kérdéssel kapcsolatban a városi tömegközlekedés lebonyolításával megbízott közvállalatnak az az álláspontja, hogy „az olyan helyzetekben, amikor a közvállalat kihatással lehet a késésre (leggyakrabban kijavítható autóbusz-meghibásodás), illetékeseik, azaz szerelőik a lehető legrövidebb időn belül reagálnak, és elhárítják a menetrendhez viszonyított indulás eltolódásának az okát”. Közölték azt is, hogy az előre meghatározott indulási időpontokat sofőrjeik 99 százalékban betartják, ami azt jelenti, hogy naponta legfeljebb 15 buszindulás marad el ilyen vagy olyan okból. A közvállalat tehetetlen abban az esetben, ha kisebb vagy nagyobb közlekedési balesetek és a helyszínelés miatt akár több óra hosszára is lezárják a város egyes utcáit, alkalmi útvonal-módosítás ilyesmi miatt nem iktatható be. A „hóhelyzet” természetesen lassítja a város gépjárműforgalmát, de emiatt az indulások nem maradnak el. A Városi Közlekedési Közvállalat hivatalos honlapján csupán egy olyan bejegyzés található, amely az időjárási viszontagságok miatti menetrend, illetve útvonalváltozásra utal – az 1-es járat elhaladási irányára vonatkozik. Késésekről nincs szó. Az újvidéki sajtóban megjelent cikkekből, meg az utcákon hallottakból viszont arra lehet következtetni, hogy a késések, illetve a rendszertelen buszforgalom a sofőrhiány következménye – a buszvezetők „hiánycikknek” számítanak, a vállalatnak nincs elég sofőrje, ezért akadozik a tömegközlekedés. A közlekedési vállalat természetesen cáfolta ezt a vádat, az év elején engedélyt kaptak a munkaviszonyban lévő sofőrök számának növelésére, így a városi buszvezetők száma 610-ről 640-re nőtt. A közvállalat vezetősége szerint ez a szám untig elég a zökkenőmentes tömegfuvar lebonyolításához. Állítólag naponta többen is felkeresik őket munkaügyben, az ország minden városából jelentkeznek sofőrök. Honlapjukon a „sofőröket keresünk” címszó a főoldalon kapott helyet.

Azok a polgárok, illetve utasok, akiknek bármiféle panaszuk van a városi tömegközlekedésre, elektronikus úton panaszkodhatnak a reklamacije@gspns.rs címen, személyesen a Jaša Tomić sugárúton lévő helységközi buszállomás 20-as tolóablakánál írhatják be észrevételüket, javaslataikat a panaszkönyvbe. Állítólag a 0800/211-210-es, ingyenesen tárcsázható számon is panaszt tehetünk, ez a szám tegnap nem volt elérhető.