2024. április 23., kedd

Falunkért, jövőnkért

Zentagunarason helyi közösségi választásokat tartottak – A falu élén marad a régi-új tanács – A célok között egy családbarát, élhető település megteremtése

Vasárnap helyi közösségi választásokat tartottak Zentagunarason. A 9 tagú helyi közösségi tanács tanácsnoki helyeiért csak a Vajdasági Magyar Szövetség indított jelölteket, ily módon különösebb izgalmak nélkül zajlott a választás. Az 1552 bejegyzett szavazópolgárból 456-an adták le a voksukat, ami kb. 30 százalékos részvételi arányt jelent. A leadott szavazatokból 4 volt érvénytelen, a többit az egyetlen induló lista kapta.

Fekecs József (Lakatos János felvétele)

Fekecs József (Lakatos János felvétele)

Fekecs József, a VMSZ-lista vezetője, valamint régi-új tanácselnök arról számolt be a médiának, hogy az új tanács szinte változatlan összetétellel állt fel, mindössze egy tanácstag helyére került új személy.

– Ezúttal köszönöm a szavazópolgároknak, hogy a rossz idő ellenére ilyen tömegesen vettek részt a szavazáson. Az elmúlt négy évben arra fektettük a hangsúlyt, hogy minél élhetőbbé tegyük falunkat. Ennek jegyében 2200 méter hosszan aszfaltoztunk utcákat és 7500 méter hosszan cseréltük ki az elöregedett vízvezetékcsöveket. Ily módon 400 háztartás kapja új csövekben a vizet – mondta el Fekecs, majd arról is beszélt, hogy támogatják a faluban működő civil szervezeteket, és nyitottak a lakosság irányába, minden problémát illetőleg. A tanácselnöktől azt is megtudtuk, hogy Zentagunaras túlnyomórészt mezőgazdasági település, ezért már 12 éve működtetnek egy gazdairodát, amely egész évben fogadja a mezőgazdasági termelőket és amiben tudja, segíti őket. A helyi közösség Topolya községgel közösen támogatja a jégvédelmi rendszer üzemeltetését is – tudtuk meg Fekecstől.

Az új tanács továbbra is a korábban megfogalmazott célon fog dolgozni: a település családbaráttá tételén – mondta el Sípos Hajnalka, a helyi közösség végrehajtó bizottságának szintén régi-új elnöke.

– A következő időszakban hangsúlyt fektetünk a falu arculatának kialakítására.

Sípos Hajnalka (Lakatos János felvétele)

Sípos Hajnalka (Lakatos János felvétele)

Településünk földrajzilag nagyon jó helyzetben van, a családoknak ideális helyet tud biztosítani. A környező településeken munkát tudnak találni, az infrastruktúrát viszont komoly szintre emeltük. Biztosítottuk az utakat, a vízvezetéket és a szükséges dolgokat. Innentől kezdve olyan terveket, programokat fogalmazunk meg, amelyek segítségével kicsit elmozdulhatunk a falusi turizmus irányába. Már konkrét terveink is vannak, elsők között a falu mellett folyó Csík-ért szeretnénk kihasználni. Itt sétautakat létesítünk, információs táblákat helyezünk ki, emellett a vadászatra és a horgászatra is tudunk alapozni – mondta el Sípos, majd elárulta, hogy a helyi közösség tanácsának van egy igen merész terve, és megvalósításához szeretnének nekifogni az elkövetkező négy évben.

– Egy gyermek és ifjúsági sportközpontot szeretnénk kialakítani. Ez a projektum is a családbarát elképzelést szolgálja. Terveink szerint az épületben lesz gyermekmegőrző, ami akár bölcsődeként is funkcionálhat, valamint játszóház. Emellett lesz egy sportosabb része is a központnak, ahol helyet kapna edzőterem, táncterem, fitneszterem és szaunák. Az épület kialakítása lehetővé fogja tenni a további bővítéseket, erre vonatkozóan máris vannak terveink – mondta el a végrehajtó bizottság elnöke, majd arról is szólt, hogy a sportközpont a sportpályáknál kap helyet, ahol öthektáros terület áll a rendelkezésükre. Itt akár medencéket és más hasonló tartalmakat is ki lehet alakítani – fogalmazott Sípos, majd azzal folytatta, hogy terveik között prioritást élvez az általános iskola felújítása.

– Jelenleg nagyon nagy gondot jelent az iskola beázása. Ezt sürgősen szeretnénk megoldani, de a nyílászárók cseréjére is nagy szükség van. A vízelvezetés is olyan gond, amit hamarosan meg kell oldanunk. Az elmúlt időszakban felújítottuk az elektromos hálózatot, új utakat építettünk, de még nagyon sok feladat vár ránk. A tetőcsere mindenképpen az elsők között szerepel – mondta Sípos Hajnalka.