2024. március 28., csütörtök

Hivatalos halőr az orvhalászok ellen

Évértékelő a topolyai telekrendezési közvállalatban

Két éve tartozik a Telekrendezési, Útkezelési, Közművesítési, Településtervezési és -rendezési Közvállalat hatáskörébe a Topolyai-tó, a lassan mögöttünk hagyott évben pedig igyekezett megvalósítani a rá háruló feladatokat – tudtuk meg Dušan Pavlicától, a cég jogászától.

Tájékoztató táblák a tóparton (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Tájékoztató táblák a tóparton (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A tó fenntartója Topolya község, karbantartásának felügyeletéért pedig a telekrendezési közvállalat a felelős. Az erre vonatkozó feladataink megvalósítására az idén mintegy 2 millió dinárt költöttünk el. Az év első felében sikerült tájékoztató táblákat kihelyeznünk a tó körül több helyre is, továbbá sikerült halasítanunk és hivatalos halőröket foglalkoztathatunk – nyilatkozta a közvállalat jogásza, akitől a kihelyezett táblákról érdeklődtünk.

– Sárga színű táblákkal tájékoztatjuk a polgárokat a tó körüli tudnivalókról. Fürdőzést-horgászást tiltó jelzést helyeztünk ki például a Betyár-völgyhöz, amely védett területnek számít.

Pavlica elmondta azt is, hogy a jövő évben remélhetőleg sikerül tisztázni a fürdőzőhely jogi státusát is. Ez azért lesz jó, mert alkalmazhatnak majd vízi mentőt.

– A tó körül mintegy 10 hivatalos vendéglátóipari elárusítóhely kínálta a portékáját, Topolya falvai mellett Szabadkáról és más szomszédos községekből is érkeztek. Ettől az évtől mi biztosítottuk számukra az elektromos áramot, a vizet és a szennyvízelvezetést. Az idei évtől kezdve a külföldi és belföldi kempingezők számára is tudtuk nyújtani ugyanezeket a feltételeket – mondta el Pavlica, aki pozitívnak nevezte azt, hogy előrelépések történtek a kemping fejlesztése terén, illetve hogy elkészült a sétány a tó körül, egy bizonyos részen. Az elképzelések szerint jövőre teret biztosítanának egy standon a helyi ízek számára is, vagyis a bejegyzett termelői státussal rendelkezőknek lehetőségük lenne árusítani a termékeiket. Ezzel kapcsolatban folyamatban vannak az egyeztetések.

– Nagy előrelépés, hogy a több önkéntesen tevékenykedő halőrünk mellett végre alkalmazunk két hivatásos ellenőrt. Ez azt jelenti, hogy az ellenőrnek, mint hivatalos személynek, joga van a tetten ért orvhalászokat megbüntetni a jegyzőkönyv felvétele után. Ebben az évben több 10 km-nyi hálót koboztak el dolgozóink. Víz alatt munkálkodó búvárral vagy akár fegyveres fenyegetőzéssel is találkoztak. Munkatársaim egy-egy komolyabb ügyben riasztják a rendőrséget is – emelte ki Pavlica, majd arra is rámutatott, hogy

nagyon jó az együttműködésük a Komgrad Kommunális Közvállalattal – ők végzik egyébként a tópart tisztítását, mivel megfelelő emberi erőforrással, illetve eszközzel rendelkeznek ehhez – és a Jezero-Tó Környezetvédő és Horgászegyesülettel.

A közvállalat hatásköre a Topolyai-tó mellett a rendezvények alkalmával bérelhető elárusító helyek biztosítása és kiadása, valamint a topolyai vendéglátóipari létesítmények nyári teraszaira vonatkozó rendeletek betartatása is.

– Továbbá hozzánk futnak be a topolyai közterekre vonatkozó kérvények, így például a megvilágításról szólóak is. Emellett több, a város területén folyó munkálat felügyeletét is cégünk illetékesei látják el. Mint ahogy az útjelző, és más értesítő táblák kihelyezésének a felelőssége, vagy a gyalogjárdák, a helyi utcákban, utakon és nem kategorizált útszakaszokon zajló munkálatok felügyelete is a Telekrendezési Közvállalatot illeti meg – mondta végül Dušan Pavlica.