2024. április 25., csütörtök

Nincs tabutéma

Megjelent az első könyv a horvátországi magyarok és németek veszteségeiről

A magyarok és németek vesztesége Horvátországban és Bácskában 1944/45-ben és a háború után címmel jelent meg Bognár András, Horváth M. László és Vladimir Geiger könyve, amelyet szerda este a szabadkai Német Népi Szövetség székházában mutattak be. A publikált eredményekről Horváth M. László beszélt, Matuska Márton publicista és dr. Mészáros Zoltán történész pedig a kiadványt méltatta.

Weiss Rudolf, a Német Nemzeti Tanács elnöke a bemutató kezdetén kijelentette, hogy náluk nincs tabutéma, nem volt és nem is lesz soha.

Dr. Mészáros Zoltán, Weiss Rudolf és Matuska Márton (Fotó: Gergely Árpád)

Dr. Mészáros Zoltán, Weiss Rudolf és Matuska Márton (Fotó: Gergely Árpád)

A könyvvel a II. világháború utáni Jugoszláviában történt politikai változások okozta történéseket szerették volna elmondani. A szerzők célja, hogy a közösség pontosabb és hitelesebb képet kapjon arról, milyen kegyetlenségeken és megpróbáltatásokon mentek keresztül a Bácskában és Horvátországban élő magyarok és németek. Az áldozatok közül 570-et a partizánok végeztek ki, a többi katonaként a harctéren vesztette életét. Horváth M. László elmondta, hogy napvilágot láttak olyan problematikus adatok is, melyek szerint csupán 2 ezer magyar áldozatot említettek és 28 ezer németet, holott a valós adatok a németek esetében 90 ezer és 100 ezer között vannak. Hozzátette, hogy az Európai Bizottság szerint Jugoszláviában csak a háború után 570 ezer ember halt meg a német, a magyar, a horvát, a bosnyák és az olasz közösségből.

– Ez az első könyv, amely a horvátországi magyar veszteségekről szól, nemcsak a partizánok által kivégzettekről, hanem az elesett magyar katonákról is. Mintegy 1600 nevet gyűjtöttünk össze, negyven forrásból. Leginkább a horvátországi Történelemtudományi Intézet adatait használtuk fel, de a Püspöki Kar is sokat segített nekünk. Azonkívül még 38 más forrás segítette a munkánkat, ebből is a legtöbben horvátországiak voltak, mert a magyarok valószínűleg féltek. Nagyon keveset segítettek, de azért azok közül is sikerült adatokhoz jutnunk – nyilatkozta a könyvbemutatón a könyv társszerzője.

A könyv kétnyelvű, magyar és horvát nyelven jelent meg 2000 példányban, és Magyarországon és Horvátországban is árusítják. A kiadványt a zágrábi Horvátországi Magyar Tudományos és Művészeti Társaság, a budapesti Croatica Kiadó és a zágrábi Nova stvarnost adta ki.