2024. április 20., szombat

Kispiaci gólok, tornyosi kapusbravúrok

Az anyaországban focizó délvidéki labdarúgók őszi mérlege

A 2018/2019-es idény első felében jól teljesítettek a magyar labdarúgás első három osztályában szereplő vajdasági magyarok, akik az ősszel összesen 23 gólt szereztek, emellett még az alacsonyabb osztályokban is született jó néhány délvidéki találat. A legfelsőbb osztályban, az OTP Bank Ligában szereplő DVSC két észak-bácskai származású csatára összesen 9 gólt termelt az ősszel, a hajdújárási Takács Tamás hatszor, míg a moholi Könyves Norbert háromszor vette be az ellenfelek kapuját. Az őszi szezonban egy olyan mérkőzés volt a magyar élvonalban, ahol mindketten eredményesek tudtak lenni: a 13. fordulóban a Mezőkövesd–Debrecen bajnokin Könyves a 4. percben szerzett vezetést a hajdúságiaknak, majd a 86. percben, miután a felsőhegyi Farkas Dánielt is a soraikban tudó matyóföldiek megfordították az állást, Takács alakította ki a 2:2-es végeredményt.

Az NB II.-ben, az őszi bajnok Gyirmót FC csapatában szereplő Rusák Edvárd nem góljaival, hanem remek védéseivel hívta fel magára a figyelmet. A tornyosi kapus az ősz folyamán minden meccsen pályára lépett a sárga-kékeknél, és hét mérkőzést le is tudott hozni kapott gól nélkül. A 24 éves hálóőr, aki többször is kerettag volt a magyar U20-as és U21-es válogatottban is, a Békéscsaba elleni idegenbeli bajnokin nyújtott kimagasló teljesítményt, emellett jól ment számára a védés a Győr, a Budaörs és a Kaposvár elleni találkozókon is, a kaposváriak elleni 90 perc során büntetőt is hárított.

A három csoportra osztott NB III.-ban az ott szereplő vajdasági magyarok közül a legtöbb sikerélménye a SZEOL csapatában játszó Rácz Lászlónak volt, a hórihorgas törökkanizsai fiatalember ugyanis az ősszel minden mérkőzésen kezdő volt, és védő létére négy góllal tudta segíteni a szegedi kék-feketéket abban, hogy felkapaszkodjanak a dobogó legalsó fokára az NB III. középcsoportjában. A szintén a középcsoportban szereplő Dabas gárdájának két bácskai csatára, a magyarkanizsai Crkvenjakov Dalibor és a hajdújárási Takács Kornél összesen hat gólt szerzett a pontvadászat első felében. A Mórahalom együttesében ismertté vált Crkvenjakov négyszer volt eredményes, a két méter magas Takács pedig két gólt szerzett. Az utóbbi játékos az elmúlt idényben minden találatát csereként érte el, és ezt a jó szokását sikerült átmentenie a mostani szezonra is, hiszen góljait ezúttal is csereként lőtte. A tóthfalui Bata Csongor, aki fiatal kora ellenére már több magyarországi klubban is megfordult, a mostani pontvadászatot az NB III. nyugati csoportjában versenyző BKV Előre csapatában kezdte el, és az ősz folyamán négyszer iratkozott fel a góllövők közé. Csongor kiemelkedően legjobb idénye a 2013/2014-es bajnokság volt, amikor a megye II.-es Tarpa SC színeiben 55 gólig jutott. Az alacsonyabb osztályokban szereplő délvidéki focisták közül a gólok szempontjából a palicsi Tesić Ervinnek sikerült a legjobban az ősz, a hajdújárási Vinogradar egykori labdarúgója ugyanis hat gólt szerzett a Bács-Kiskun megyei I. osztályban szereplő Kelebia színeiben.

A Tolna megyei I. osztályban hat vajdasági futballista is őszi bajnoki címet ünnepelhetett a Tamási 2009 FC tagjaként. Az utolsó előtti őszi fordulóban a Tamási–Tolna FC rangadón a péterrévei Stanojev Dániel szerezte a hazaiak második gólját, ami nemcsak a három pontot, de egyben az őszi elsőséget is jelentette a sárga-kékek számára. A péterrévei Jedinstvo egykori játékosán kívül az óbecsei Barta Ottó, Kaszás Krisztián és Széll Szabolcs, a tornyosi Pintér Kristóf, valamint a moholi Sárközi Krisztián szerepelt még az ősszel a tamási csapatban.

A Magyarországon játszó délvidéki focistalányok őszi teljesítményét látva egyik szemünk sír, a másik nevet. A szegedi Szt. Mihály csapatában szereplő Cselenák Kinga ugyanis az őszi szezon hajrájában a Ferencváros elleni hazai bajnokin egy szerencsétlen mozdulat következtében kettős lábtörést szenvedett, így jelenleg még nem tudni, hogy a csupa szív zombori játékos folytathatja-e majd pályafutását. Ami számunkra jó hír, hogy a Csongrád megyei U18-as bajnokságban őszi bajnoki címet szerző Bordány SK vajdasági támadója, Rövid Letícia a pontvadászat első felében 17-szer is bevette az ellenfelek kapuját, nagymértékben hozzájárulva így a bordányiak őszi elsőségéhez. A 17 éves kispiaci focistalány egyébként kapusként kezdte pályafutását a Mórahalom csapatában, majd Szegedre igazolt, ahol már kipróbálta magát a mezőnyben is, ami, elnézve az őszi produkcióját, jó döntésnek bizonyult a részéről. Letícia azért a védést sem hagyta abba teljesen, november végén ugyanis remek teljesítményt nyújtott a mórahalmi teremtornán, a magyarkanizsai csapat kapusaként.