2024. április 19., péntek

Mi bajuk van Kossuth Lajossal?

Megrongálták a budapesti Kossuth-szoborcsoportot

Ismeretlen anyagú szennyes folyadékkal öntötték le a Parlamentnél lévő Kossuth-szoborcsoport elülső részét, a Széchenyit ábrázoló szobor kardmarkolatának két kiálló végét letörték, és az ismeretlen számú rongáló ugyanígy bánt el a szoborcsoport haldokló alakjával is, amelynek a jobb kezén a mutatóujjának a vége hiányzik. A kár jelentős, az Országház épületében az elmúlt héten történt rongálással egybevetve az értéke több millió forintra becsülhető.

A Széchenyit ábrázoló szobor kardmarkolatának két kiálló végét letörték (fotó:MTI)

A Széchenyit ábrázoló szobor kardmarkolatának két kiálló végét letörték (fotó:MTI)

Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI érdeklődésére szerdán elmondta, hogy a károk összesítése jelenleg is zajlik, ezek pontos összegéről csak később tudnak információt adni.

Az eddigi felmérések alapján az Országház főbejáratánál két ólom-, továbbá több üvegablakot betörtek; a főlépcsőt több helyen festékekkel lefújták, a bronzoroszlánok és a mellettük lévő kandeláberek szintén festéktől, tojásoktól szennyeződtek. A főlépcső előtti széles kordonláncok egyikét a főbejárat díszrácsozatának dobták, más részét elvitték. A Parlament falán számtalan helyen tojás- és festékszennyeződés, égésnyom keletkezett – sorolta a sajtófőnök.

Az összesítésből az Országgyűlés sajtófőnöke kiemelte, hogy az Országház előtti nemrégiben felújított tér egészén festék-, tojás- és graffitinyomok maradtak. A Kossuth-szoborcsoportot festékkel öntötték le, és több helyen darabokat törtek le belőle, sőt a nemzet lobogójának árbocát is lefestették.

A parkosított részek növényzetét is megrongálták, a padok egy részét festékkel fújták le, a helyükről kiszaggatott és részben összetört padokat rakásba halmozták fel. A karácsonyfát körülvevő szánkókerítést részben lebontották, 22 szánkót pótolni kellett, a díszkivilágítást pedig megszaggatták.

Az okozott károk felszámolását az Országgyűlés Hivatala azonnal megkezdte, de a teljes helyreállítás az egyedi darabok pótlásával akár hónapokig is eltarthat – tette hozzá Szilágyi Zoltán.

A károkozás kapcsán Hollik István kormányszóvivő tartott tegnap sajtótájékoztatót a Kossuth téren. A kormány elfogadhatatlannak tartja az elmúlt napok erőszakos cselekményeit – mondta, aki szerint a kormányellenes aktivisták öntötték le a Parlamentnél lévő Kossuth-szobrot. Hollik érthetetlennek nevezte a rongálást. „Mi bajuk van a kormányellenes tüntetőknek Kossuth Lajossal?” – tette fel a kérdést a szóvivő, hozzátéve, hogy erőszak történt az MTVA székháza előtt is. „A Soros-hálózat tagjai a jól ismert módszereiket vetették be, hogy megfélemlítsenek mindenkit, aki nem ért egyet velük” – mondta Hollik István.

„A demonstrációkon erőszakos provokátorokat és agresszív tüntetőket láthattak, akik nem riadnak vissza semmitől. Nem riadtak vissza attól, hogy hátizsákjaikba köveket gyűjtsenek, annak érdekében, hogy megdobálják a Parlamentet, hogy paprikaspray-vel fújják le a rendőröket, hogy füstbombát használjanak, vagy éppen golyóval lőjék ki az MTVA épületének ablakát” – fogalmazott.

A közvélemény-kutatások szerint a magyar emberek több mint 80 százaléka egyértelműen elutasítja az utcai erőszakot és a törvénytelenséget – tette hozzá a szóvivő.