2024. április 19., péntek
ENSZ-KÖZGYŰLÉS

Elfogadták a globális migrációs csomagot

Szijjártó: A világszervezet ugyanazt a hibát követi el, amelyet az Európai Unió követett el

Elfogadták az ENSZ globális migrációs csomagját a világszervezet közgyűlésének tegnap délutáni plenáris ülésén. A világszervezet 193 állama még 2016-ban egyezett meg a nem kötelező érvényű migrációs csomag megalkotásáról, amelynek célja a bevándorlás biztonságossá tétele és legális csatornába terelése, az illegális migráció visszaszorítása, a jogosulatlanul érkezők kitoloncolásának felgyorsítása és az integráció erősítése.

Az amerikai határőrség fegyveresei a közép-amerikai migránsok meghurcolása és kitoloncolása ellen tiltakozókat tartóztat le a San Diegó-i parton (fotó: AP/Beta)

Az amerikai határőrség fegyveresei a közép-amerikai migránsok meghurcolása és kitoloncolása ellen tiltakozókat tartóztat le a San Diegó-i parton (fotó: AP/Beta)

Az egyezmény jóváhagyási folyamatából Ausztrália, az Egyesült Államok és Izrael mellett több uniós tagország, köztük Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia is kilépett.

A szavazáson 152 ország képviselői szavaztak igennel, tizenketten tartózkódtak, öt ország pedig ellene voksolt, köztük az Egyesült Államok és Magyarország.

A plenáris ülésen nyolc ország kapott lehetőséget, hogy álláspontját a szavazás előtt ismertesse. Elsőként Magyarország nevében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szólalt fel és amondó volt, hogy „az ENSZ rendkívül súlyos hibát követ el azzal, hogy elfogadja a globális migrációs csomagot”. Szerinte a világszervezet ugyanazt a hibát követi el, amelyet az EU követett el az utóbbi három és fél esztendőben, ráadásul míg az elhibázott uniós politika csak európai szinten, a globális csomag világszinten vezet veszélyes folyamatokhoz, újabb és újabb migrációs hullámok elindulásához.

Szijjártó kijelentette: A csomag azt mondja, hogy minden egyes ország érintett a migrációban, kiindulási, tranzit- vagy célországa annak, Magyarország azonban ezzel nem ért egyet, egyik sem kíván lenni a három közül. Hozzátette, Magyarország idejében lépett, a globális csomag elfogadási folyamatából kilépett, és úgy döntött, hogy a csomag egyetlen elemét sem tekinti kötelezőnek vagy irányadónak magára nézve.

A magyar külügyminiszter szerint „ez a csomag Európa elárulását jelenti”, és az is látszik, hogy sem az európai országok, sem maga Brüsszel nem vette figyelembe az előkészületeket. Az afrikai és a latin-amerikai országok, továbbá a kis szigetországok érdekei viszont teljes mértékben tükröződnek a csomagban. Megismételte: Magyarország a magyar emberek érdekeit és biztonságát helyezi előtérbe. Migrációs politikájának lényege világos: a határait megvédi, az ország területére illegálisan senki sem léphet.

Szub-szaharai migráns mosakszik egy casablancai menekülttáborban (fotó: AP/Beta)

Szub-szaharai migráns mosakszik egy casablancai menekülttáborban (fotó: AP/Beta)

Szijjártó úgy vélte, akármit mondanak a globális migrációs csomagról, az jogilag kötelező érvényű dokumentum. Az elköteleződés és a kötelezettség szavak nyolcvanszor szerepelnek benne, és minden csatlakozó ENSZ-tagország számára saját nemzeti akcióterv kidolgozását írja elő a csomag végrehajtása érdekében. „Ezt a filmet láttuk már egyszer Európában, amikor az önkéntes alapon induló befogadási, migránsletelepítési kvótákból kötelező kvóta lett” – jelentette ki a külügyminiszter.

Az ENSZ migrációs csomagjának elfogadását egyébként már a múlt heti marrákesi nemzetközi kormányközi konferencián bejelentették, de hivatalossá tétele érdekében ezt az ENSZ Közgyűlésének is szükséges volt megtennie.