2024. április 24., szerda

Tíz százalékkal nőttek a költségek

Magyarország új eljárást rendelt el a Belgrád–Budapest gyorsvasút kapcsán

Új eljárást rendel el Magyarország kormánya a Budapest–Belgrád vasútvonal fejlesztése kapcsán, ugyanis a magyarországi vasúti szakasz építkezési becsült költségei mintegy 10 százalékkal megemelkedtek, így amíg a Soroksár és a Kelebia közötti vasútvonal fejlesztésének költsége 2018 májusában 578 milliárd forint (1,79 milliárd euró) volt, a versenyeztetés után a legjobb ajánlat 693 milliárd forint (214 milliárd euró). Ezt a többletköltséget a kormány nem vállalja, ezért új beszerzési eljárást rendelt el – írja az MTI hírügynökség.
Az új eljárás következtében az építkezés nem kezdődhet el jövőre, hanem csak 2020-ban. 

A hírügynökség kiemeli, hogy a vasútvonal alapvető célja, hogy a Kínából Európába szánt és a görögországi Pireusz kikötőjébe hajón érkező árut a Belgrád–Budapest vasútvonal érintésével szállítsák Európa-szerte.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter júniusban úgy nyilatkozott, hogy a projekt munkahely-teremtési, logisztikai és pénzügyi szempontból is nagy előnyöket jelent Magyarország és Szerbia számára. Hozzátette: a beruházáshoz nyújtandó kínai hitelről még folynak a tárgyalások. A magyarországi szakasz fejlesztéséről akkor elmondta, hogy az építkezésről szóló tender dokumentációját harminc cég váltotta ki, közülük két konzorcium nyújtott be érvényes jelentkezést, mindkettő magyar és kínai vállalatokból áll – írja az MTI.