2024. április 25., csütörtök

A gyógynövényekről másként

A természettudományokat népszerűsítették Zentán

A gyógynövényekkel, azok hatásmechanizmusával, valamint kémiai összefüggésrendszerével ismerkedhettek meg a diákok néhány nappal ezelőtt a zentai BeeHome Közösségi Ház őszi természettudományi foglalkozássorozatának utolsó állomásán.

A foglalkozások résztvevői minden alkalommal nagy lelkesedéssel kísérleteztek (Horváth Szabolcs felvétele)

A foglalkozások résztvevői minden alkalommal nagy lelkesedéssel kísérleteztek (Horváth Szabolcs felvétele)

A Gyógynövények, színek, kémia című foglalkozáson az alsós diákok az elméleti bevezető után olyan kísérleteket végeztek, amelyek során saját kezűleg készítettek arctisztítót, zselészappant, valamint különféle fenyődíszeket, miközben számos információhoz juthattak hozzá a térségünkben is fellelhető gyógynövényekkel kapcsolatban, illetve megismerkedhettek a papírkromatográfia alapjaival, valamint több, a mindennapi életben is fontos szerepet betöltő kémiai anyaggal.

A foglalkozást ezúttal Gere Anikó, Fajka Valéria és Máriás Ildikó kémiatanárok vezették, akik elmondták, a nyár folyamán kísérleti jelleggel tartottak néhány környezetvédelmi témájú foglalkozást az általános iskolák alsós és felsős tanulói számára, és az akkori pozitív visszajelzések hatására döntöttek úgy, hogy életre hívják ezt a hat állomásból álló természettudományi foglalkozássorozatot is. A szervezőket saját bevallásuk szerint kezdettől fogva az a cél vezérelte, hogy megkíséreljék ráirányítani a diákok figyelmét a természettudományokra, és lehetőséget teremteni számukra arra, hogy az intézményi keretek közül kilépve, olyan inspiratív környezetben bővíthessék tudásukat és tapasztalataikat, amely felszabadultabbá és nyitottabbá is teszi őket. Nagy hangsúlyt fektettek arra is, hogy a diákok saját tapasztalataik felhasználásával gazdagíthassák az ismereteiket, aminek köszönhetően a nem formális környezetben megvalósult tanulási folyamat során közösen építkezhettek saját és egymás tapasztalataiból. Mint mondták, a visszajelzések alapján a diákok marandó élményekkel és hasznos tudásanyaggal gazdagodva távoztak a foglalkozásokról, amit azért tudnak viszonylag pontosan megítélni, mert minden összejövetel végén összegezték, mi az, amit az adott foglalkozáson megtanultak, illetve azt is, hogyan érezték magukat.

A szervezők örömüknek adtak hangot annak kapcsán, hogy voltak olyan diákok, akik visszatérő résztvevői lettek a programnak, és a fiatalok közül többen is megkérdezték tőlük, máskor is részt vehetnek-e hasonló rendezvényeken. A foglalkozásvezetők ennek kapcsán kiemelték, mindenképpen folytatni szeretnék a rendezvénysorozatot, ugyanis több kollégájuk jelezte, hogy szívesen csatlakozna hozzájuk, ugyanakkor több pedagógus megkereste őket azzal is, hogy diákjaikkal együtt szívesen részt vennének hasonló programokon.

Összegzésként elmondták, rendkívül sikeresnek értékelik a sorozatot, az előzetesen kitűzött célok mentén haladva sok új és hasznos információt tudtak eljuttatni a diákokhoz, majd hozzátették, nagyon örülnek annak, hogy mind az alsós, mind a felsős diákokat sikerült bekapcsolniuk a természettudományi foglalkozásokba, amelyek révén összesen több mint száz Zenta községbeli fiatalt sikerült megmozgatniuk. Leszögezték, a visszajelzések alapján indokoltnak tartják a program folytatását, így az érdeklődők a második félévben is számíthatnak a természettudományi foglalkozásokra a BeeHome Közösségi Házban, majd köszönetet mondtak azoknak a pedagógusoknak, akik elkísérték diákjaikat a foglalkozásokra, valamint a rendezvénysorozat támogatóinak, az Intellektus Civil Szervezetnek, Zenta Község Gyermekjogi Tanácsának és a TM-People International Kft.-nek, amelyeknek segítsége nagymértékben hozzájárult a természettudományi foglalkozássorozat sikerességéhez.