2024. április 19., péntek
VIHOR-DÍJ

Ognjenović és Tomićević a legjobbak

A Vihor-díj idei nyertesei (Dávid Csilla felvétele)

A Vihor-díj idei nyertesei (Dávid Csilla felvétele)

Miután a múlt héten átadták a Vajdasági Sportszövetség által odaítélt Spartak-díjakat, tegnap Újvidéken a tartományi kormány által 2003-ban alapított, a sport- és ifjúsági titkárság által kiosztott Vihor-díjakat is átvehették a kiválasztott sportolók. A bírólóbizottság tagjai Vladimir Batez tartományi sport- és ifjúsági titkár, Slobodan Boškan, a Vajdasági Sportszövetség elnöke, Nagy Kosanović Antónia londoni olimpikon kajakozó, Zlatko Kesler ötszörös paralimpiai érmes asztaliteniszező és Nenad Čaćić televíziós újságíró-szerkesztő voltak.

A kormány ünnepi csarnokában megtartott rendezvényen először Batez szólalt fel, aki az élsport fontossága mellett a tehetséggondozást, illetve a fiatalok és a női sport támogatását emelte ki a titkárság fontos céljaként. Őt követően Đorđe Milićević tartományi kormányalelnök köszöntötte az egybegyűlteket, s elmondta, az új kormány 2016-os megalakulása óta 700 millió dinárt fektettek a sportinfrastruktúra fejlesztésébe, és ez a cél továbbra is nagy jelentőséggel bír majd.

Nyolc kategóriában osztották ki a Vihor-díjat. A legjobb férfi sportoló Marko Tomićević kajakozó lett, aki (Milenko Zorićtyal egy hajóban) Európa-bajnoki aranyat nyert a belgrádi kontinensbajnokságon (K2-1000). A nők között a Japánban világbajnok szerb röplabda-válogatott kapitánya, Maja Ognjenović kapta az elismerést. A legjobb férfi parasportoló Mitar Palikuća riói bronzérmes, legutóbb világbajnoki ötödik asztaliteniszező lett, míg a női parasportolók kategóriájában a világ- és paralimpiai bajnok Borislava Perić-Ranković lett a díjazott.

A férficsapatoknál az országos bajnok Vojvodina Röplabdaklub, a női csapatoknál a sorozatban ötszörös országos bajnok rumai Vizura Röplabdaklub, míg a parasportoló-csapatoknál, férfiak és nők között egyaránt, az újvidéki SPIN Asztaliteniszklub kapta a Vihor-díjat.