2024. április 25., csütörtök

Nézőknek, nézőkről

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház új előadásának nyílt próbájára holnap kerül sor, a bemutatóra pedig január 19-én

Új előadást készít a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, Tasnádi István Nézőművészeti főiskola című bohózatát Urbán András rendezi. Az előadás nyílt próbájára holnap 19.30-tól kerül sor – a belépés ingyenes, helyfoglalás szükséges – a bemutatójára pedig január 19-én. A szereplők Mészáros Gábor és Kucsov Borisz, valamint Mess Attila, aki több év kihagyás után tér vissza a színpadra. A dramaturg Góli Kornélia, a zeneszerző Mezei Szilárd, a jelmeztervező Marina Sremac, a mozgáskoordinátor pedig Tomin Kiss Anikó. Urbán András a sajtótájékoztatón a produkció létrejöttéről szólt:

– Tasnádi István színházi szatírája alapján készül az előadás. Megközelítőleg két hete kezdtük el a próbákat. A KDSZ-re jellemzőek az olyan szerzői produkciók, amelyek szövegkönyvei a színházban, a színészekkel improvizálva íródnak meg. Ezt a szöveget Tasnádi István annak idején Budapesten egy hasonló munkafolyamat eredményeként írta meg. Mi kész színműként kezeljük, hozzáadva helyi vonatkozásokat. A története a jövőben játszódik, amikor a közönség egyre féktelenebbül viselkedik. Felborul a színházi rend, ezért a kormány bezárja a színházakat. Néhány év múlva egy színész úgy dönt, hogy létrehozza a nézőművészeti főiskolát, amely a nézőket oktatja. Teszi ezt annak reményében, hogy a kormány újra engedélyezi a színházak megnyitását. A darab során többféle színházi látásmód ütközik és ettől komikussá válik. Ez egy közönségbarát előadásnak készül, a színházunkra jellemző, úgymond Kosztolányis értelemben. A nyílt próba után forralt borral és beszélgetésre várjuk a nézőket, mert kíváncsiak vagyunk a véleményekre – tudtuk meg Urbán Andrástól.

Mess Attila, Urbán András, Mészáros Gábor és Kucsov Borisz a KDSZ sajtótájékoztatóján

Mess Attila, Urbán András, Mészáros Gábor és Kucsov Borisz a KDSZ sajtótájékoztatóján

Kucsov Borisz szerint a közönségnek lehetősége nyílik majd önfeledten szórakozni és elgondolkodni is. Mészáros Gábor a darab aktuálisát emelte ki, a színházak alacsony nézettségét illetően, Mess Attila ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a nézőknek nem kell tartaniuk attól, hogy panaszáradat zúdul rájuk:

– Valóban fennáll egy krízishelyzet, de nem csak erről próbálunk szólni. A színházról beszélünk. Az elmúlt hét-nyolc évben sokat töltöttem a tengeren túl. Időnként visszajöttem és azt tapasztaltam, hogy elüresedik a kulturális élet. Ez szomorúvá tett. A megállapítás nem elég, megoldást is találni kell. Ez az előadás erre utal. Szól a színház és a nézők kapcsolatáról, teszi ezt humorosan, ironikusan. Remélem, hogy visszaad valamit abból a hangulatból, amikor előadásra menni hétköznapi, jó dolog volt, akárcsak látni a művészeket az utcán és beszélgetni velük. Panaszkodhatunk, hogy sokan elmentek, de akik maradtak, azoknak ez az életterük. Az pedig olyan, amilyennek kialakítjuk. Mi megpróbálunk egy izgalmas teret kialakítani – fejtette ki Mess Attila.

Az előadás létrejöttét Szabadka Város, a Magyar Nemzeti Tanács, Szerbia Művelődésügyi és Tájékoztatási Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Források Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja.