2023. június 5., hétfő

Kijev elutasította az újévi tűzszünetet a Donyec-medencében

Kijev elutasította, hogy a Donyec-medencében az újévi ünnepi időszakra szóló  tűzszünetről tárgyaljanak  - közölte a Ukrajna, Oroszország és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoportnak alárendelt, biztonsági kérdésekkel foglalkozó munkacsoport luhanszki képviselője a minszki formátum szerdai ülésén.

A luhanszki szakadárok képviselője a munkacsoport biztonsági kérdésekről szóló ülésének végeztével közölte: az ukrán fél elutasította az újévi tűzszünet lehetőségének megvitatását.

Korábban az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságok képviselői azt közölték, hogy még az ülés megkezdése előtt felajánlották Kijevnek, léptessenek életbe tűzszünetet december 22-től a pravoszláv ünnepi időszakra. A donyecki szakadárok képviselője ezzel kapcsolatban kijelentette: Kijev vonakodik egyezségre jutni e fontos kérdésben a karácsonyi és újévi ünnepek előtt. Reményének adott hangot, hogy az ukrán politikai ambíciókat felülírja, hogy nyilvánvalóan szükség van a fegyvernyugvásra.

Az ukrán felet a humanitárius alcsoportban képviselő Irina Herascsenko ukrán parlamenti alelnök arról számolt be Facebook-oldalán, hogy a szemben álló feleknek nem sikerült megállapodásra jutniuk egy újabb fogolycseréről. Tudatta: a munkacsoport eredmények nélkül zárta a minszki formátum idei, utolsó ülését.

Herascsenko közlése szerint a munkacsoportban megvitatták a hadifoglyok kiszabadításának lehetséges módjait, valamint egy mechanizmus létrehozását a konfliktusövezetben eltűntek felkutatására.

Az orosz katasztrófavédelem eközben arról számolt be, hogy 400 tonna humanitárius segélyt gyűjtött össze a donyecki és luhanszki szakadár területek lakosságának, amit az újév előtt fognak szállítani. A segélyszállítmány egyebek közt élelmiszercsomagokat, gyógyszereket és több mint 60 tonnányi újévi ajándékot tartalmaz az orosz ügynökség közlése szerint.

A segélyeket a korábbi alkalmakhoz hasonlóan teherautó-konvojjal juttatják el Oroszországból a szakadár területekre.