2024. április 19., péntek

Rendkívüli körülmények az utakon

Ötezer dinárral büntethető az a gépjárművezető, aki nem tisztítja meg gépjárművét a hótól és a jégtől

A Szerbiai Motorosszövetség (AMSS) körültekintésre és óvatosságra inti a gépjárművezetőket, tekintettel a ködre és az alacsony éjszakai, valamint nappali hőmérsékletek következtében fellépő jegesedésre. Az útviszonyok a hidakon, a felüljárókon és a hegyvidékeken a legveszélyesebbek, továbbá mindenhol, ahol nedves az útburkolat – áll az AMSS közleményében.

Az óvatosságot megkövetelő körülmények az időjárási előrejelzések szerint esetleg még a mai nap folyamán tarthatnak. Holnapra virradóraa Vajdaság több területén –elsősorban a nyugati és az északi régióban – ónos esőre van kilátás, de helyenként hó is hullhat. Pénteken napközben feltehetőleg megszűnik a csapadék, majd mind magasabbra kúszhat a hőmérő higanyszála, és legalább átmenetileg megszűnhetnek a rendkívüli közlekedési körülmények.

Szintén a közlekedés témájában a belügyminisztérium bejelentette, hogy a közlekedési rendőrök a pravoszláv családi ünnepek időszakára való tekintettel folytatják a fokozott közúti ellenőrzést. Elsősorban azokra a sofőrökre „vadásznak”, akik szeszes italt fogyasztottak és mégis volán mögé ültek. Emellett azt is közölték, hogy 5 ezer dinár pénzbírsággal büntethető az a személy, aki nem tisztítja meg gépjárművét a hótól és a jégtől, mivel az ilyen gépkocsi alkalmatlan a vezetésre.

Damir Okanović, a Közlekedésbiztonsági Bizottság munkatársa indokoltnak tartja a szóban forgó büntetést. Elmondása szerint az elmúlt napokban több baleset is az autók szélvédőjéről le nem tisztított hóra és jégre, azaz a nem megfelelő látásviszonyokra vezethető vissza. Mint hozzátette, a tehergépkocsik és az autóbuszok tetejét mindenféleképpen meg kell tisztítani a hótól, hiszen ha rázuhan egy elhaladó gépjárműre, tetemes kár keletkezhet a gépkocsin, de akár balesettel is végződhet a gondatlanság.