2024. április 25., csütörtök

Nyugdíjpótlék a jövő év novemberéig

A köztársasági kormány rendeletet fogadott el, melynek alapján lehetővé válik, hogy a legkisebb bevétellel rendelkező nyugdíjasok a jövő év novemberéig kapják az 5 százalékkal megemelt havi ellátmányt.

(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

„Az öregségi, rokkantsági és családi nyugdíjak felhasználói, akiknek a havi járandósága 2018 decemberétől 2019 novemberével bezárólag maximum 34.003,90 dinár, pénzbeli juttatást kapnak pótlékként a nyugdíj mellé” – fogalmaznak a szerb kormány honlapján közzétett rendeletben. „A nyugdíjpótlékot 2018 decemberétől 2019 novemberéig a nyugdíjjal együtt havonta utalják át, és külön feltüntetik a nyugdíjcsekken.”

Azoknak, akiknek 2018 decemberétől 2019 novemberéig 26.643,75 dinárnál kisebb a nyugdíjuk, a 2018. decemberi nyugdíj öt százalékát adják hozzá pótlékként a rendes járandósághoz a jövő év novemberéig.

A kormányrendeletet december 12-én fogadták el, és a Hivatalos Közlönyben való közzétételétől számított 8 nap elteltével lép érvénybe.

A Blic írása szerint a dokumentumot, amely a múlt hónapban megemelt kisnyugdíjak összegét, valamint kifizetésének feltételeit és ütemét szabályozza egy évre, néhány nappal ezelőtt aláírta Ana Brnabić kormányfő. Egyelőre nem tudni, mi lesz a nyugdíjakkal 2019 novembere után. Elméletileg lehetséges, hogy a kormány akkor újabb ilyen rendelettel szabályozza a kifizetést, de változások is történhetnek, mivel a pénzügyminisztérium többször is jelezte, hogy 2020-tól más módon igazítják ki az idősek ellátmányát.

Nikola Altiparmakov, a Pénzügyi Tanács tagja a Blic napilapnak úgy fogalmazott, hogy a felhasználók számára annyiban jó az ilyen rendelet alapú módszer, hogy előre tudják, mire számíthatnak, de a nyugdíjbiztosítási elveket megkerülve az ilyen határozattal a kormány „aláássa a nyugdíjrendszer kiszámíthatóságát”. A kormányrendelet arra enged következtetni, hogy a kormány állandósítani szándékozza a „nyugdíjpótlék” intézményét.