2024. március 29., péntek
HÓHELYZET ÚJVIDÉKEN

Folyamatosan tisztítják az utcákat

A Put útkarbantartó közvállalat éjjel-nappal tisztítja az utakat, járdákat, a sózás is folyamatos, habár a kemény fagyban a só sem segíthet sokat.

Fotó: Halász Gyula

Újvidéken kb. 40 centiméter hó hullott az elmúlt napokban, a téli szolgálatok dolgozói folyamatosan tisztítják az utakat, járdákat, parkolókat (Halász Gyula felvétele)

Hétfőn hajnalban a Put dolgozói a legforgalmasabb útszakaszokra összpontosítottak, hogy a városi közlekedés minél zökkenőmentesebben bonyolódhasson le. Gojko Etinski, a közvállalat vezetője a Dnevnik napilapnak elmondta, hogy vasárnap este már minden a tervek szerint alakult, a rengeteg lehullott hó ellenére. Szerencse, hogy nem volt túl hideg, a talaj még meleg volt, ezért a hó nagy része elolvadt. Vasárnap napközben a kisebb jelentőségű utakon is eltisztították a havat, valamint a környékbeli üdülőhelyekre is eljutottak gépeik.

– Arra kérjük a polgárokat, hogy legyenek türelmesek, ha valahol nem tisztítottuk el a havat, az nem jelenti azt, hogy hamarosan nem fogjuk. Zmajevacon pl. 110 centiméter hó esett, a Put közvállalat udvarában pedig 40 centit mértünk. A rengeteg hó ellenére sikerült eltisztítani a havat a legforgalmasabb útszakaszokról, és készen várjuk az újabb csapadékot – magyarázta Etinski.

A Put közvállalat és a Városi Kertészet dolgozói közös erővel tisztították a Radosno detinjstvo gyermekintézmény óvodái felé vezető járdákat. Etinski elmondta, volt olyan óvoda, ahol az udvart is megtisztították, másutt azonban kevesebb sikerrel jártak, mert nem tudtak bejutni az udvarba. Az útkarbantartó közvállalat vezetője hozzátette: továbbra is 24 órás ügyeletet tartanak.

Ivan Nožinić, a Városi Kertészet sajtófelelőse elmondta, hogy a közvállalat téli szolgálata is nagyban segíti az útkarbantartókat, péntek óta 12 órás műszakokban járják a terepet. A közvállalat 140 dolgozója és 30 munkagépe folyamatosan tisztítja az autóbuszmegállókat és az ipari negyed legforgalmasabb útszakaszait, valamint a hidakra vezető bekötőutakat és a járdákat.

– A felsoroltakon kívül megtisztítjuk a parkok járdáit, a Péterváradi vár körüli útszakaszokat, valamint a báni palota és a Mihajlo Pupin Villamossági Középiskola környékét. A legfőbb gondot a hó súlyától letört ágak jelentik, 150 riasztást kaptunk ez miatt. Bevetettük az összes rendelkezésre álló munkagépet és fűrészt, dolgozóink nem győzik a munkát.

A Parking servis parkolási díjak megfizettetésével megbízott közvállalatban elmondták, hogy 100 dolgozójuk munkagépeikkel 24 órás ügyeletet tartanak, folyamatosan tisztítják a városi parkolókat. Miután eltisztították a havat a parkolókról, sóval szórják be őket.