2024. április 19., péntek

Futóiskola mindenkinek

A futás vidékünkön is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy tavaly Szabadka is felkerült azon városok listájára, amelyekben félmaratoni futamot rendeznek, és a tavalyi és az idei rendezvény is több száz érdeklődőt vonzott – köztük számos amatőr futót, akik kikapcsolódásként és egészségük megőrzése érdekében sportolnak.

A népszerűséghez az is nagyban hozzájárul, hogy nem igényel nagy befektetést, nincs szükség drága felszerelésre, illetve egyénileg is bárki elkezdheti. Viszont ami miatt mégis odafigyelést igényel, az a helyes futótechnika elsajátítása, ugyanis ezáltal gazdaságosabbá tehetjük a futásunkat, és megelőzhetjük a sérüléseket is. Belgrádban a trčanje.rs oldal kezdeményezésére már 2013 óta rendeznek futóiskolát, amelyen elsősorban a futást rekreációs tevékenységként űző fiatalok és idősek vesznek részt. A kezdeményezésbe 2017-ben kapcsolódott be Szabadka, és azóta városunkban is rendszeresen szerveznek futóiskolát. A futóiskola legutóbbi kurzusa december elején vette kezdetét. Ennek apropóján kerestük fel Fabó Ildikót, a futóiskola edzőjét.

– Szabadkán először 2017-ben szerveztük meg a futóiskolát, és a most indult kurzusunk a negyedik a sorban, ugyanis a nyári kurzusok hat hónaposak, míg a téliek öt hónapig tartanak. Azt tapasztaljuk, hogy a futás iránt egyre nagyobb az érdeklődés, a kurzusunk híre is szájról szájra jár, és az idei nyári kurzusunkra csaknem negyvenen jelentkeztek. Kezdők esetében először felmérjük a felkészültségi szintjüket, és a tesztek eredménye alapján csoportokba osztjuk őket. Minden csoport tagjai esetében elmondhatjuk, hogy hat hónap alatt felkészítjük őket arra, hogy lefussanak akár egy félmaratont is – mondta Fabó.

Az edzőtől emellett azt is megtudtuk, hogy az edzéseket a 16 és 66 év közöttiek részére szervezik meg, és eddigi tapasztalataik alapján a legnagyobb számban a 30 és 40 év közöttiek jelentkeznek, tehát azok, akik valamilyen szinten már megalapozták az életüket, és szeretnének kilépni a komfortzónájukból, kipróbálni valami újat.

Az edzésekre heti három alkalommal kerül sor. Kedden 18 órától a sétaerdőben, csütörtökön 18 órától a Mega Roda bevásárlóközpont parkolójában, míg vasárnap 9 órától szintén a sétaerdőben. Fabó Ildikó mellett az edzéseken Keszeg Szilvia sportorvos segédkezik. Az érdeklődők a kurzus során bármikor csatlakozhatnak a futóiskolába. A jelenlegi kurzus április végén ér véget.

Bővebb információ és jelentkezés a www.trcanje.rs/subotica/ weboldalon.