2024. április 18., csütörtök

A többség túlsúlyos

Az idei egészségmegőrző akció tapasztalatait összegezték a Vöröskereszt székházában – A jövőben a fiatalabb korosztály képviselőit szeretnék ösztönözni az ingyenes vizsgálatokra

A szabadkai Közegészségügyi Intézet, a Vöröskereszt szabadkai szervezete és a Szabadkai Egészségház immár nyolc éve közösen szervezi meg Hadjárat az egészségért elnevezésű akcióját, amelyben felkeresik a városhoz tartozó településeket és a peremvárosi helyi közösségeket, melynek keretében ingyenes vizsgálatokat végeznek, valamint igyekeznek népszerűsíteni az egészséges életmódot, és felhívni a polgárok figyelmét a rendszeres egészségügyi vizsgálatok fontosságára.

Az akció idei eredményeit és tapasztalatait kedden sajtótájékoztató keretében ismertették a Vöröskereszt szabadkai székházában.

A megvizsgált személyek egynegyedénél kórosan magas vérnyomást állapítottak meg (Fotó: Gergely Árpád)

A megvizsgált személyek egynegyedénél kórosan magas vérnyomást állapítottak meg (Fotó: Gergely Árpád)

Zoran Milovanović, a Vöröskereszt szabadkai szervezetének képviselője elmondta, hogy idén Békovát, Bajmokot, Királyhalmát, Nagyfényt, Kelebiát, Csantavért, Palicsot, Zorkát, Kisbajmokot, Pescsarát, Kisradanovácot és Tavankútot keresték fel. A szabadkai Vöröskereszt munkatársai testtömeget mértek és előadásokat, valamint műhelymunkákat tartottak iskolásoknak az újraélesztés és az emberkereskedelem témakörében. Először az akció keretein belül a Vöröskereszt munkatársai, a helyi közösségekkel együttműködve, élelmiszer- és tisztálkodószer-csomagokat is eljuttattak a rászorulóknak.

– A Hadjárat az egészségért akcióban a Vöröskereszt negyvennyolc munkatársa vett részt, akik összesen 288 órát dolgoztak le a közjó érdekében – nyilatkozta Zoran Milovanović, és hozzátette, hogy a társszervezetekkel a következő évben tovább folytatják az akciót.

Dr. Verica Dronjak, dr. Nada Kosić Bibić és Zoran Milovanović a sajtótájékoztatón (Fotó: Patyi Szilárd)

Dr. Verica Dronjak, dr. Nada Kosić Bibić és Zoran Milovanović a sajtótájékoztatón (Fotó: Patyi Szilárd)

Dr. Nada Kosić Bibić, a Közegészségügyi Intézet munkatársa néhány, az akció során szerzett adatot ismertetett. Elmondta, hogy az intézet munkatársai tizenkét helyszínen 437 felnőtt személyt vizsgáltak meg, 325 nőt és 112 férfit. A megvizsgált személyek többsége, több mint ötvennyolc százaléka hatvanöt évnél idősebb. A vizsgált személyek hetven százalékánál túlsúlyt állapítottak meg. Az orvosnő elmondta, hogy a túlsúlyban szenvedők többsége nő.

Dr. Verica Dronjak, a szabadkai Egészségházak Prevenciós Központjának képviselője elmondta, hogy 496 személynek mérték meg a vérnyomását. 129 személynél, 87 nőnél és 42 férfinál kórosan magas vérnyomást állapítottak meg. Dr. Verica Dronjak újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy mivel az akciót inkább az idősebb korosztály látogatja, a jövőben a fiatalabb korosztály képviselőit szeretnék ösztönözni arra, hogy vegyenek részt az ingyenes vizsgálatokon.