2024. április 25., csütörtök

Remek párharcok a BL-ben

Szerdán éjszaka a Bajnokok Ligája, csütörtökön pedig az Európa-liga csoportköre ért véget, így megtudhattuk, hogy mely csapatok lesznek ott tavasszal az európai kupasorozatok egyenes kieséses szakaszában. A sorsolást hétfőn délben kezdték meg a franciaországi Nyonban, ahol előbb a BL, majd az El párosításait húzták ki, s mindkét porondon izgalmas találkozókat követhetünk majd februárban.

A sorsolás pillanatai (Fotó: Beta/AP)

A sorsolás pillanatai (Fotó: Beta/AP)

A BL-ben idén talán valamelyest kiegyenlítettebb a mezőny: a trófeáért négy angol, három spanyol, három német, két francia, két olasz, egy holland és egy portugál csapat küzd meg. A jelenlegi forma alapján a szakértők nem sok esélyt jósolnak a címvédő és rekordbajnok Real Madridnak, de februárig könnyen megváltozhat a helyzet, s ameddig a királyi gárda versenyben van, nem szabad lebecsülni őket. Santiago Solari együttese az Ajaxszal vívja meg csatáját, a rendkívül fiatal holland csapat azonban remek futballt játszik, harcban vannak az Eredivisie trónjáért, a hét végén pedig 8:0-val ütötték ki aktuális ellenfelüket. Az igazi csemegét azonban valószínűleg nem ez a párharc szolgáltatja majd. A slágermeccs az Atlético Madrid–Juventus lehet, de jól hangzik a Bayern München és a Liverpool csatája is. Jürgen Kloppék az utolsó fordulóban jutottak tovább a halálcsoportnak titulált kvartettből, ám Niko Kovač Bayernje idén nem muzsikált túl jól, így az angolok egy fokkal esélyesebbek az oda-vissza vágós rendszerben. A Crvena zvezda csoportjában első helyen végző PSG a Manchester Unitedet kapta ellenfeléül, a kérdés pedig az, hogy a Vörös Ördögöknél vajon José Mourinho fog ülni a kispadon februárban, vagy menesztik a portugál szakembert. Nehéz megjósolni ugyanakkor a Roma–Porto és a Tottenham–Dortmund párharc kimenetelét. A BL-nyolcaddöntők első mérkőzéseit február 12–13-án és 19–20-án rendezik, a visszavágókra március 5–6-án és 12–13-án kerül majd sor.

Az Európa-liga sorsolását 13 órakor kezdték, ahol a BL-csoportkör harmadik helyezettjei újabb esélyt kapnak a jó európai szereplésre. A legjobb 16 közé jutásért többek között Celtic–Valencia, Lazio–Sevilla és Sporting–Villarreal meccseket rendeznek. Nem járt túl jól ugyanakkor a székesfehérvári Vidit megelőző fehérorosz BATE Boriszov, ugyanis az új edzőjével dinamikus futballt produkáló Arsenalt kapta riválisként. A Chelsea – amely szintén a magyar csapat kvartettjéből jutott tovább – a svéd Malmővel csap össze. A Kádár Tamást sorai között tudó Dinamo Kijev a görög Olimpiakosszal mérkőzik. Érdekesség lehet még a donyecki Sahtar és az Eintracht Frankfurt tusája. A németek a fiatal szerb csatárban, Luka Jovićban is bízhatnak, aki minden sorozatot figyelembe véve a 2018/2019-es szezonban már 15 gólnál és 4 gólpassznál tart, az El-ben pedig 6 meccsen 5-ször talált be az ellenfelek kapujába. Jović még mindig csak 20 éves, de a téli átigazolási időszak közeledtével a bulvárlapok már arról írnak, hogy ő jelentheti a megoldást a Real Madrid csatárproblémáira.

Egy biztos: a futballszeretők izgalommal várhatják a februárt és a Valentin-napot, hiszen az európai kupasorozatok minden rajongónak igazi ajándékkal kedveskednek.

A BL-nyolcaddöntő párosítása (az első meccseken az elöl állók lesznek a házigazdák): Atlético Madrid–Juventus, Schalke–Manchester City, Manchester United–PSG, Tottenham–Dortmund, Lyon–Barcelona, Roma–Porto, Ajax–Real Madrid, Liverpool–Bayern München.

Európa-liga, a legjobb 16 közé jutásért: Viktoria Plzeň–Dinamo (Z), Bruges–Salzburg, Rapid Wien–Inter, Slavia Praha–Genk, Krasznodar–Leverkusen, Zürich–Napoli, Malmö–Chelsea, Sahtar Donyeck–Frankfurt, Celtic–Valencia, Rennes–Real Betis, Olimpiakosz–Dinamo Kijev, Lazio–Sevilla, Fenerbahçe–Zenit, Sporting–Villarreal, BATE Boriszov–Arsenal, Galatasaray–Benfica.