2024. április 19., péntek

A köztévé székházában éjszakáztak az ellenzéki képviselők

A túlórakeret miatti vasárnapi tüntetésen este több ezren vonultak az MTVA óbudai székháza elé. Az ellenzéki képviselők beváltották fenyegetésüket, hogy a polgári engedetlenség módszeréhez folyamodnak. Még vasárnap este képviselői jogaikra hivatkozva tizenhárom ellenzéki képviselő hatolt be az épületbe, ahol azonban a szabályokra hivatkozva nem engedélyezték nekik, hogy felolvassák a petíciójukat.

A behatoló képviselők név szerint Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, az LMP egykori társelnökei, Kunhalmi Ágnes, Ujhelyi István és Szanyi Tibor szocialista képviselő, Ungár Péter, az LMP képviselője, Stummer János és Varga-Damm Andrea jobbikos képviselő, Bősz Anett, a Liberális Párt tagja, Vadai Ágnes és Varju László, a Demokratikus Koalíció politikusa. Hétfő reggel Hadházy Ákos összetűzésbe került az MTVA biztonsági embereivel, ezt követően őt és Szél Bernadettet kivezették az épületből.

Az „épület elfoglalására” induló tizenhárom képviselő az MTVA székházában töltötte az éjszakát, a 444.hu beszámolója szerint reggel hatig a sminkszobáig sikerült „előretörniük”, az élő adást azonban nem sikerült megzavarni, mert a stúdió bejáratát fegyveres biztonsági őrök védték. Az erősítés sem maradt el, tegnap több ellenzéki képviselő mászta át a székház kerítését.

Tüntetés vasárnap este az MTVA székháza előtt (fotó: MTI)

Tüntetés vasárnap este az MTVA székháza előtt (fotó: MTI)

Hétfő estére is tüntetést hirdettek a tiltakozók az MTVA székháza előtt.

Az MTVA feljelentést tett a rendőrségen az ellenzéki képviselők tevékenysége miatt, ahogyan a közleményben fogalmaztak: az országgyűlési képviselők mandátumából eredő jogon való túlterjeszkedés miatt.

A közlemény szerint országgyűlési képviselői jogaikra hivatkozva lépett be az MTVA épületébe vasárnap este több ellenzéki politikus, élükön Hadházy Ákossal. A volt LMP-s, most független képviselő először azt mondta, információt akarnak kérni, majd azt hangoztatta: „be kell őket engedni a szerkesztőségbe, mert élőben akarják elmondani nyilatkozatukat”.

Az MTVA biztonságért felelős vezetője felhívta az ellenzéki politikusok figyelmét: „az a joguk, hogy beléphetnek az intézménybe, nem egyenlő azzal, hogy zavarhatják az ott folyó munkát”. A biztonsági vezető többször is figyelmeztette a politikusokat: az MTVA közérdekű üzem, így nem léphetnek be sem a stúdióba, sem a szerkesztőségekbe.

Az ellenzéki politikusok azzal próbálták megzsarolni az MTVA-t, hogy amennyiben nem teljesül a kívánságuk, akkor majd bejön az utcáról több ezer dühös ember. Mindeközben az utcán kövekkel, üvegekkel dobálták a rendőröket, egyiküket csaknem felgyújtották – olvasható a közleményben.

Gréczy Zsoltot, a DK országgyűlési képviselőjét átsegítik a székház kerítésén (fotó: MTI)

Gréczy Zsoltot, a DK országgyűlési képviselőjét átsegítik a székház kerítésén (fotó: MTI)

A politikusok az egész éjszakát az MTVA gyártóbázisán töltötték, hamis tűzriadót csináltak, ajtókat nyitogattak, igyekeztek bejutni az elzárt területre. Végül a műsor-előkészítés egyik helyiségében éjszakáztak, mindezt közvetítették a közösségi médiában. Több alkalommal kilátásba helyezték, hogy a tiltás ellenére is be kívánnak menni a stúdiókba – írták.

Reggel a képviselők ismét megpróbáltak bemenni a munkaterületekre. Rendszeresen zaklatták az MTVA munkatársait, a folyosókon kergették a dolgozni érkezőket. Hadházy Ákos megpróbált egy lépcső korlátján átmászva üzemi területre behatolni. A biztonságiak figyelmeztették, felszólították, de nem állt el szándékától, végül a belekapaszkodó Szél Bernadett-tel együtt eltávolították az épületből – írták.

„A képviselők viselkedése, fenyegető magatartása félelmet keltett a közmédia munkavállalóiban” – fogalmazott közleményében az MTVA, hozzátéve: „folyamatos igaztalan vádaskodásaikkal, csúsztatásaikkal megpróbálták lejáratni az intézményt”.

Az Alapjogokért Központ igazgatójának hétfői kommentárja szerint az Országgyűlés épületében botrányt okozó ellenzéki képviselők az MTVA-székházban tanúsított vélhetően jogellenes magatartásukkal visszaélhettek pozíciójukkal. Szánthó Miklós elemzése szerint az ellenzéki képviselők azt a rendzavaró stílust csatornázták be az épületbe, melynek erőszakos utcai formáját az elmúlt napokban maguk is gerjesztették. Szerinte a kiscsoportos tüntetők és az őket tüzelő ellenzéki politikusok a valóságtól elrugaszkodott véleménybuborékban élnek, mert valójában egy szűk, marginális csoport agresszív, a balliberális média által látványosnak beállított akciójáról van szó.

Elfogadhatatlan, hogy politikusok erőszakkal akarnak beavatkozni egy szerkesztőség működésébe – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfőn Budapesten újságíróknak, reagálva az MTVA székházában történtekre.

A Fidesz kommunikációs igazgatója a képviselői hatalommal és jogosítványokkal való agresszív visszaélésnek nevezte a tettet, hangsúlyozva: az országgyűlési képviselői jogkör nem azt jelenti, hogy erőszakosan megzavarják egy közüzem működését. Nyilvánvaló – folytatta a politikus –, hogy mi a céljuk: „Meg akarják félemlíteni az újságírókat, ezért viselkednek agresszíven, ezért hatolnak be a televízió épületébe.”

***********

Megsérült egy biztonsági őr

Feljelentést teszt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), valamint a Kunigunda utcai épületet védő biztonsági szolgálat, mert az épületben szolgálatot teljesítő biztonsági őrök egyike megsérült.

Az MTVA hétfői, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a társaság mindenben biztosította azokat a jogokat, amelyek az országgyűlési és európai parlamenti képviselőket megilleti, ők azonban meg akarták szakítani a közmédia adásait, át akarták venni a stúdiók feletti irányítást. Ennek a célnak az elérése érdekében erőszakot alkalmaztak, intézkedésre kényszerítették az épület védelmét ellátó biztonsági szolgálatot – írták. A közlemény szerint mivel magatartásuk ellentétes volt a közmédia belső rendjével, ezért az épületben tartózkodásukat az MTVA jogszerűtlennek minősítette, és birtokvédelmet kért. Az épületben szolgálatot teljesítő biztonsági őrök egyike megsérült, ezért mind az MTVA, mind pedig a biztonsági szolgálat vezetője feljelentést tesz – jelezték.