2024. március 29., péntek
EU-AFRIKA FÓRUM

Juncker: Mi jobban csináljuk a kínaiaknál

A tegnapi bécsi EU–Afrika Fórum kezdetén Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt hangsúlyozta, hogy a két kontinens között „partneri egyenjogúság” van. Arra a kérdésre, hogy Kínával összevetve nem érkezik-e az EU túl későn Afrikába, Juncker azt válaszolta: „de igen, de mi jobban csináljuk”.

A litván külügyminiszter, Linas Linkevicius úgy vélte, Kínához viszonyítva Európa viszonylag későn fedezte fel Afrikát, ezért jobb termékeket és szolgáltatásokat kell kínálnia. A namíbiai információs és kommunikációs technológiáért felelős miniszter, Stanley Simataa azt várja a találkozótól, hogy javulni fognak az EU és Afrika közötti kapcsolatok.

A román államfő, Klaus Iohannis azt emelte ki, hogy Afrika feltörekvőben van, így Európa abban érdekelt, hogy a lehető legjobb gazdasági kapcsolatokat építse ki Afrikával. Ehhez szerinte sosincs késő.

Kurz: Több európai befektetést

A házigazda szerepét betöltő Sebastian Kurz osztrák kancellár jelentősen több európai befektetést szorgalmazott Afrikában, s úgy fogalmazott: az EU nem engedheti át a kontinenst Kínának. Reményét fejezte ki egyben, hogy a fórum paradigmaváltáshoz vezet, és a klasszikus fejlesztési segélyek mellett erősödik majd a gazdasági együttműködés, és növekednek a beruházások. Emlékeztetett arra, hogy az EU világszerte a legnagyobb adományozó, a fejlesztési támogatások több mint felét adja. A beruházások növelésére viszont vannak még lehetőségei.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Paul Kagame ruandai elnök, az Afrikai Unió jelenlegi elnöke és Sebastian Kurz osztrák kancellár a bécsi konferencián (fotó: AP/Beta)

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Paul Kagame ruandai elnök, az Afrikai Unió jelenlegi elnöke és Sebastian Kurz osztrák kancellár a bécsi konferencián (fotó: AP/Beta)

Az Afrikában tapasztalható népességnövekedés (2050-re több mint kétmilliárdan élnek majd a kontinensen) erős gazdasági növekedést kíván, a befektetések révén pedig javulhatna a képzés és munkahelyek jöhetnének létre – vélekedett az osztrák kancellár.

Kurz visszautasította az arról szóló bírálatokat, hogy a legjelentősebb európai országok, köztük Németország és Franciaország, nem képviselteti magát a legmagasabb szinten a fórumon. Mint mondta, örül annak, hogy a gazdasági élet sok képviselője és vezető afrikai és európai politikusok jelen vannak a tanácskozáson (25 afrikai állam képviselői, köztük hét állam- illetve kormányfő, európai részről 13 állam- vagy kormányfő vesz részt).

Azzal kapcsolatban, hogy a migráció miért nem szerepel a fórum napirendjén, az osztrák kancellár azt mondta, afrikai politikusok azt kérték, hogy ne csak a migrációról legyen szó, (...) és ne mondjuk meg nekik, mit kellene tenniük.

Orbán: A segítséget kell odavinni, nem a bajt idehozni

„A mi álláspontunk az, hogy a segítséget kell Afrikába vinni, és nem pedig a bajt behozni ide, különösen nem Magyarországra” – fogalmazott Orbán Viktor magyar kormányfő. Az ENSZ globális migrációs csomagjával kapcsolatban azt mondta: többen vannak az ENSZ-ben azok, akik kibocsátó országok, vagyis olyan országok, ahonnan migránsok érkeznek Európába. Ezért nagyon valószínű, hogy az ENSZ többsége a migráció támogatása mellett foglal állást.

„Mi azonban az érem másik oldalához tartozunk, ezért semmilyen szerződést nem írunk alá, amely nemzetközi szinten elismeri, támogatja, bátorítja és finanszírozza a migrációt” – közölte.