2024. március 28., csütörtök

Abszolút többség Kúlán

A koalíciós listára a polgárok 61,78 százaléka voksolt

A vasárnap Kúlán megtartott előrehozott önkormányzati választáson abszolút többséget szerzett a Szerb Haladó Párt – Aleksandar Vučić – Mert szeretjük Kúlát lista, amellyel koalícióban a Vajdasági Magyar Szövetség négy jelöltje is indul. A koalíciós listára 10.629 egyén adta le szavazatát, azaz a választópolgárok 61,78 százaléka. A lista a 37 tagú községi képviselő-testületből 26 képviselőt ad, közülük pedig kettőt a VMSZ.

A kúlai előre hozott önkormányzati választásokon a második legjobb eredményt a Szerb Szocialista Párt – Ivica Dačić lista érte el 2008 szavazattal, amelyre a választópolgárok 11,67 százaléka adta le voksát. Ennek a pártnak 5 képviselője lesz a közeljövőben megalakuló községi képviselő-testületben. A Polgári Csoport – Kritikus Tömeg 1631 szavazattal négy képviselőt állíthat. A negyedik párt, amelynek majd lesz képviselete a képviselőházban, a Szerb Királyi Mozgalom Párt. A listájukra 1202 polgár adta le szavazatát, azaz a választópolgárok 6,99 százaléka, ami által két képviselőjük lesz. A cenzust nem lépte át a Szerb Radikális Párt, az Orosz Párt és az Egyesült Nyugdíjasok Pártja sem.

Kúla község területén az egységes választási névjegyzékbe 35.914 választópolgár neve szerepelt, a polgárok 49,72 százaléka, vagyis összesen 17.859 polgár szavazott.

Kúlán a magyarlakta városrészben volt a legnagyobb választási részvétel, ami egyben azt is jelenti, hogy a magyarság értékelte a VMSZ eddigi erőfeszítéseit, és szavazatukkal további támogatásukról biztosították. Az előző koalíciós megbeszélések alapján a VMSZ négy helyet kapott a koalíciós jelölőlistán, ezáltal két képviselőjük lesz az alakuló kkt-ben, egy alpolgármesterük és egy helyük a városi tanácsban. Az előző időszakban is ennyi tisztséggel bírt a városi vezetésben a VMSZ.

Az önkormányzati választás Kúla község területén probléma- és zavarmentesen zajlott le – adta közzé a városi választási bizottság.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.