2024. április 24., szerda

Van, aki másodpercenként több mint ezer eurót keres

A világ leggazdagabb embereinek a Forbes magazin által összeállított listáját Jeff Bezos vezeti, akinek a vagyonát 98 milliárd euróra becsülik. Bezos birtokolja az 1194-ben létrehozott Amazon e-kereskedelmi oldal 16%-át, és az ABC Finance-nek a Forbes-lista alapján készült elemzéséből kiderül, hogy minden másodpercben 1131 euróval gazdagodik, ami annyit jelent, hogy néhány másodperc alatt megkeresi egy átlagbérért dolgozó szerbiai polgár egész évi bevételét. A legutóbbi hazai adatok szerint Szerbiában 405 euró az átlagbér, tehát egy dolgozó egész évben 5000 eurót sem keres. Sarkítva: amíg egy szerbiai átlagpolgár megköti a cipőfűzőjét, az Amazon ura megkeresi szerbiai embertársának egész évi fizetését.

Bezos mögött a második helyet Bill Gates foglalja el a maga 78 milliárd eurójával. Vagyonát az általa alapított Microsoft szoftvercég által szerezte. Kevesebbet keres ugyan, mint az ötödik helyezett Mark Zuckerberg, de a vagyona többet ér Zuckerbergénél. Percenként 6900 euróval lesz gazdagabb, másodpercenként 115 eurót keres, vagyis csupán négy másodpercre van szüksége ahhoz, hogy megkeressen többet, mint amennyi a szerbiai átlagbér.

Mark Zuckerbergnek, a Facebook vezérigazgatójának vagyona 61 milliárd eurót ér, ő minden másodpercben 432 eurót keres. Ezért a pénzért egy szerbiai átlagmunkásnak több mint egy hónapig kell dolgoznia.

Nincsenek megélhetési gondjai a 71 éves brit James Dysonnak sem, négymilliárd euró van a számláin, másodpercenként 85 euró üti a markát, percenként több mint ötezer. Egy egész percre sincs szüksége ahhoz, hogy megkeresse a mi egyévi bevételünket. Hozzá hasonló méretű gazdagságáról híres Richard Benson, aki minden másodpercben 23 euró bevételt könyvelhet el, s nem szenved hiányt földi javakban Denise Coates, a Bet365 fogadóiroda főnöke sem, akinek 15 másodpercébe telik, hogy megkeresse a szerbiai átlagbért.