2024. március 29., péntek

Bemutatták a VMÚE legújabb kötetét

A hétvégén tartották meg Zentán a Kistérségi Médiumok Találkozóját

A kistérségi médiumok számára szervezett szakmai találkozót a hétvégén a zentai BeeHome Közösségi Házban a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete. A rendezvényen bemutatták az egyesület legújabb kiadványát, a Tóth Lívia szerkesztésében, a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával megjelent Maradék maradéka című kötetet is.

Klemm József és dr. Molnár Csikós László az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetésen(Horváth Szabolcs felvétele)

Klemm József és dr. Molnár Csikós László az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetésen(Horváth Szabolcs felvétele)

A Kistérségi Médiumok Találkozójának kezdetén Máriás Endre, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, akik között jelen volt Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács tagja, a zentai községi tanács oktatással, művelődéssel és tájékoztatással megbízott tagja is. A köszöntő után az egybegyűltek két szakmai előadást hallgathattak meg: Klemm József, a Vajdasági RTV vezérigazgató-helyettese a közmédia szerepkörének módosulásáról és a közszolgálatiság kérdésköréről, dr. Molnár Csikós László nyugalmazott egyetemi tanár pedig a kistérségi médiumokban megfigyelhető nyelvi jelenségekről beszélt. Az előadásokat szakmai kerekasztal-beszélgetés követte, majd a rendezvény zárásaként Léphaft Pál és Tóth Lívia, a VMÚE két alelnöke bemutatta az egyesület legújabb, Maradék maradéka című kötetét, amely a VMÚE tavalyi riporttáborában készült írásokat tartalmazza.

– A Kistérségi Médiumok Találkozóját hagyományteremtő szándékkal hívtuk életre, fontos célkitűzésünknek tartjuk ugyanis, hogy időről időre lehetőséget teremtsünk a kistérségi médiumok képviselőinek a találkozásra, a tapasztalatcserére és a szakmai fejlődésre. Örömükre szolgál, hogy ezeknek a törekvéseinknek jelentőségét a fiatalok közül is mind többen felismerik. Ezért döntöttünk úgy, hogy az első ilyen összejövetel házigazdája a legfiatalabb kistérségi médium, a néhány hónapja indult Szeretlek, Zenta! portál lesz. A következő ilyen típusú rendezvényünket terveink szerint a jövő év júniusában tartjuk meg Adán, ahol a fennállásának húszéves jubileumát éppen jövőre ünneplő Körkép című lap lesz a találkozó házigazdája – hangsúlyozta Máriás Endre, aki örömének adott hangot annak kapcsán, hogy elkészülhetett a VMÚE legújabb kötete, amelyet a hétvégén nemcsak Zentán, hanem Maradékon is szerettek volna bemutatni, ám az időjárási viszonyok miatt a helyi szervezőkkel közösen úgy döntöttek, az ottani bemutatót későbbre halasztják.

A Maradék maradéka című kötetet Léphaft Pál és Tóth Lívia, a VMÚE két alelnöke mutatta be(Horváth Szabolcs felvétele)

A Maradék maradéka című kötetet Léphaft Pál és Tóth Lívia, a VMÚE két alelnöke mutatta be(Horváth Szabolcs felvétele)

– A Magyar Nemzeti Tanács támogatásával napvilágot látott Maradék maradéka című kötet azokat az írásokat öleli fel, amelyek a VMÚE harmadik riporttáborában születtek. A táborba a vajdasági kollégák mellett Brassóból, Csíkszeredából, Marosvásárhelyről, Temesvárról, valamint Budapestről is érkeztek részvevők, akiknek írásai szintén megtalálhatók a kötetben. A riporttáboraink elsődleges célja az, hogy általuk is megkíséreljük ráirányítani a közvélemény figyelmét egy-egy olyan térségre, amely a mindennapok során csak ritkán szerepel médiumainkban. Így esett a választásunk tavaly Maradékra és környékére, amely térséget a tábor résztvevői igyekeztek minél alaposabban feltérképezni – fogalmazott a VMÚE elnöke, hozzátéve, a Kistérségi Médiumok Találkozója a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete egyéb projektumaihoz hasonlóan a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, valamint Zenta község önkormányzata támogatásával valósult meg.