2024. április 20., szombat

Mit csinál a régész?

Bemutatták Neda Mirković-Marić A régészet kisiskolája című könyvét

Pénteken mutatták be Neda Mirković-Marić A régészet kisiskolája című könyvét a Szabadkai Városi Könyvtár olvasótermében. A könyvbemutatón összegyűlt érdeklődőket Silling Léda, a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója, a kötet szerkesztője köszöntötte, és elmondta, hogy a könyvet a Magyarország–Szerbia határon átnyúló Interreg–IPA-program keretében adta ki a műemlékvédelmi intézet.

Silling Léda, Dragan Kiurski és Neda Mirković-Marić a könyvbemutatón (Fotó: Patyi Szilárd)

Silling Léda, Dragan Kiurski és Neda Mirković-Marić a könyvbemutatón (Fotó: Patyi Szilárd)

A kötetet Dragan Kiurski recenzens ismertette, kiemelve, hogy a könyvet gyermekeknek szánták, és jól alkalmazható segédeszközként az általános iskolai történelemórákon. Kiurski felhívta a figyelmet arra, hogy a múzeumokban szervezett műhelymunkák közül a gyermekeknél a régészeti jellegű műhelymunkák a legnépszerűbbek.

– Miért olyan népszerű a régészet a gyermekek körében? Azért, mert a régészettel nincsenek mindennapos kapcsolatban. A régészet valami távoli dolog számukra, hiszen ez a tudomány foglalkozik az őskorral, az ókorral, és a középkorral. És az, ami távoli, a gyermekek számára a legérdekesebb – mutatott rá Dragan Kiurski.

A könyvbemutató végén a kötet szerzője szólalt fel, aki elárulta, hogy a könyv megírásával az volt a célja, hogy közérthetően, bonyolult szakszavaktól mentesen mutassa be a régészek munkáját.