2024. április 16., kedd

Több mint ötszáz játékos a 15. Mikulás-kupán

Adán huszonnégy hazai és külföldi egyesület kézilabdázója vett részt a nemzetközi korosztályos fiútornán

A Potisje-Pletex Férfi Kézilabdaklub rendezésében december 14. és 16. között tartották meg Adán és Moholon a 15. Mikulás-kupát. A háromnapos tornán 24 magyarországi, szerbiai és vajdasági egyesület több mint 500 utánpótláskorú fiú kézilabdázója lépett pályára 34 csapattal a nagypályás kézilabdában az adai és a moholi sportcsarnokban, ahol több mint 70 mérkőzést játszottak le. A legfiatalabbaknál hat csapat, köztük egy lánycsapat játszott minikézilabdát az adai általános iskola tornatermében. A nemzetközi tornán öt korosztály lépett pályára. A 2001-es, 2002-es, 2004-es és a 2006-os korosztály nagypályás kézilabdát játszott, a 2008-as és annál fiatalabb játékosok minikézilabdát.

A Mikulás-kupa ünnepélyes megnyitója (Fotó: Csincsik Zsolt/Foto Video Studio Dobai)

A Mikulás-kupa ünnepélyes megnyitója (Fotó: Csincsik Zsolt/Foto Video Studio Dobai)

A nemzetközi torna ünnepélyes megnyitóját péntek este tartották meg az adai sportcsarnokban, ahol felvonultak a részt vevő egyesületek csapatai: a Pick-Szeged, a székelyudvarhelyi Székelyföldi Kézilabda-akadémia, Alsóörs, az újvidéki Kamp Rastimo és a Rastimo, az orosházi FKSE, a kraljevói Sloga, a Kecskeméti Kiki, a szegedi Tisza Volán, a Kanizsa, a járeki Mladost, a Vrbas, a temerini Mladost TSK, a palánkai Lavovi, a mokrini Crvena zvezda, a csúrogi Hajduk, a Zenta, a niši Mladost, a zombori Somborelektro, a szabadkai Unit és Spartacus Vojput, a nagykikindai Kikinda Grindex, valamint az adai Halász József Női Kézilabdaklub minikézilabdát játszó leánycsapata és a házigazda Potisje-Pletex.

A nemzetközi tornán péntek kora délutántól vasárnap estig zajlottak az utánpótlás-mérkőzések. A Mikulás-kupa ünnepélyes eredményhirdetésére vasárnap este került sor, amelyen a szervezők átadták a serlegeket és az érmeket a dobogós csapatoknak, illetve korosztályonként a torna legkiválóbb játékosainak, góllövőinek és kapusainak.

A kupa végeredménye – 2001-es korosztály: 1. Mladost (Járek), 2. Pick-Szeged, 3. Rastimo (Újvidék). 2002-es k.: 1. Kamp Rastimo (Újvidék), 2. Somborelektro (Zombor), 3. Rastimo (Újvidék). 2004-os k.: 1. Mladost TSK (Temerin), 2. Alsóörs, 3. Székelyföldi Kézilabda-akadémia (Székelyudvarhely). 2006-os k.: 1. Pick-Szeged, 2. Mladost TSK (Temerin), 3. Lavovi (Palánka). A minikézilabdában nem hirdettek végeredményt, hanem minden csapatot díjaztak.

A legjobb kapusok: Nagy Mihály Bence (Pick-Szeged), Stevan Miličić (Rastimo), Fehér Olivér (Potisje-Pletex), Györki Máté (Pick-Szeged). A legeredményesebb góllövők: Adi Omeradić (Kamp Rastimo), Nemanja Peštić (Kamp Rastimo), Mészáros Imre (Alsóörs), Apró Botond (Kanizsa). A legjobb játékosok: Ognjen Karlaš (Mladost), Dejan Jakšić (Kamp Rastimo), Andrija Ember (Mladost TSK), Marko Jokić (Mladost TSK).

Tóbiás József, a Potisje-Pletex elnöke lapunknak elmondta, hogy az idei Mikulás-kupa iránt ismét nagyon volt az érdeklődés a bel- és külföldi csapatok részéről, amire nagyon büszkék:

– A Mikulás-kupán korábban két általános iskolás és egy középiskolás korosztály versenyzett. Az idén két középiskolás korosztály számára biztosítottuk a versenyzés lehetőségét, mégpedig a tornán több éve részt vevő csapatok, köztük a Pick-Szeged és a kraljevói Sloga kívánságára. A kedvezőtlen időjárás kicsit beleszólt a torna lebonyolításába, mert a havazás miatt szombaton egy-két csapat nem tudott elindulni, ezért egy-két mérkőzés elmaradt, de átszerveztük a menetrendet, és zökkenőmentesen lebonyolítottuk a meccseket. A körülményekhez képest teljesen elégedett vagyok a torna lebonyolításával. Sajnos az idén más kötelezettségeik miatt nem tudtak részt venni a tornán korábbi rendszeres vendégeink, a balatonboglári Nemzeti Kézilabda-akadémia és a budapesti KSI. Viszont nagy örömünkre szolgált, hogy a Székelyföldi Kézilabda-akadémia először vett részt a tornán, mégpedig három korosztállyal. Nagyon jól érezték magukat, és remélem, hogy jó együttműködés fog velük kialakulni. A mérkőzések színvonalával elégedett vagyok. A csoportküzdelmek során mindig vannak olyan mérkőzések, ahol nagyobb arányú gólkülönbség születik. Ez a kívülállónak nem mindig érdekes. Viszont az edzők megtehetik, hogy ezen a mérkőzéseken minden játékosnak lehetőséget adnak a játékra, hiszen a gyerekek élményre és játékra vágynak. A torna mindenképpen a gyerekek fejlődését szolgálta, és nagy előnye még, hogy Szerbiából, Vajdaságból, Magyarországról és Székelyföldről jöttek csapatok. Ezek a csapatok megmérettethették magukat más olyan együttesek ellen, amelyekkel nem tudnak rendszeresen játszani, csak ilyen rangos nemzetközi tornán, mint a Mikulás-kupa – nyilatkozta Tóbiás József.