2024. március 29., péntek
SAKK – ÁSZÁR

Jól szerepeltek a felsőhegyiek

December 7. és 9. között rendezték meg a Komárom-Esztergom megyei Ászáron a VI. Magyar Sakkvilágkupát, melyen a Kárpát-medence kétezernél kevesebb lakossal rendelkező falvainak négytagú csapatai mérhették össze tudásukat. A tornán 22 csapat szerepelt, Vajdaságot a Felsőhegy Sakk-klub tagjai képviselték.

A torna első napján tartották meg a kilencfordulós villámversenyt, amely bizonyította, hogy a kistelepüléseken is élnek jó sakkozók, hiszen négy játékos Élő-pontja is meghaladta a kétezret, a gyorslépéses bajnokságot pedig Máthé Gáspár nemzetközi mester nyerte meg. Másnap az ünnepélyes megnyitót követően kezdetét vette a csapatverseny. A kilencfordulós, svájci rendszerű tornán két csapat emelkedett ki tudásával a mezőnyből, az erdélyi Farkaslaka, illetve Zánka-Mindszentkálla. Gyorsan kiderült, hogy a tavalyi bajnok Uszód ezúttal csak a dobogó harmadik fokáért küzdhet, mivel a csapat harmadik és negyedik táblás játékosa túlságosan sok pontot hullajtott el, ami lehetetlenné tette a címvédést. A csapatbajnokság sorsa végül csak a harmadik napon a két esélyes egymás elleni küzdelmében dőlt el. Ezen a mérkőzésen Farkaslaka 2,5:1,5 arányban jobbnak bizonyult Zánka-Mindszentkállánál, így a vándorserleg egy évre Erdélybe került. A Barna József, Kaszás György, Berényi Ferenc, Ősz Szabó Ferenc összetételű felsőhegyi csapat a 10–14. helyet osztotta, és a versenykiírás értelmében különdíjban részesült. A Zala megyei Csatár-Tófej csapatában versenyzett ezúttal a felsőhegyi klub elnöke, Bartha Áron. Ők a hatodik helyen zárták a küzdelmet.

Végezetül meg kell említeni, hogy a verseny szervezői Malomsoki László, a Sakkbarátok Egyesülete Kisbér–Ászár elnöke, valamint Németh Zoltán, a Magyar Sakkvilág főszerkesztője igencsak kitettek magukért. Nemcsak a verseny gördülékeny lebonyolítását, hanem a résztvevők elszállásolását és szórakoztatását is kiválóan megszervezték, ami tiszteletre méltó, figyelembe véve, hogy mintegy száz ember kényelméről kellett gondoskodniuk.

A rendezvényt támogatta az ászári önkormányzat és a Bethlen Gábor Alapítvány.