2024. április 23., kedd
VÍZILABDA – MAGYAR KUPÁK

Megvan a negyedik Fradi-trófea

Címvédés a nőknél

1996, azaz huszonkét év után ismét a Ferencváros győzelmével zárult férfi vízilabda-magyarkupa, a fináléban Varga Zsolt együttese 10:4 arányban bizonyult jobbnak a Miskolcnál. A zöld-fehéreknek az OSC ellen vívott elődöntő (11:7) nagyobb fejtörést okozott, mint a vasárnapi finálé, a szombati mérkőzés láthatóan sokat kivett a játékosokból, így nem is csoda, hogy kissé gyengébben kezdték a döntőt. Hamar magukra találtak azonban, és a szoros első negyedet követően Varga Dénes vezérletével felőrölték a miskolciakat.

A csapatjáték, a közös munka ezúttal is nagyon fontos volt. Nyilván a kimagasló egyéni teljesítmények viszik előre a csapatot, de azt gondolom, ez egy olyan együttes, ahol mindig megvannak a meghatározó játékosok, és szerencsére nem egy pólósra épül a játékunk. Tény és való, hogy az utóbbi időben Varga Dénes nagyon jól játszik, bizonyos értelemben számítottam is erre. Mindkét csapatból nagyon sokat kivett a szombati elődöntő, nekünk is nagyon nehéz mérkőzésünk volt az OSC ellen, és a Miskolc is megszenvedett a BVSC-vel, ennek tulajdonítható az a lassabb ritmus, a sok hiba, láttam, hogy nehezen tudunk koncentrálni” – vélekedett a mérkőzés után Varga Zsolt vezetőedző.

A Fradi eddig minden lehetséges trófeát megnyert az idényben, a magyar bajnoki cím, az Eurokupa-győzelem és az európai szuperkupa után a magyar kupában is diadalmaskodott. Vargáékra még egy mérkőzés, a Szolnok elleni magyar szuperkupa vár december 22-én.

A nőknél az UVSE megvédte címét, és zsinórban ötödször hódította el a trófeát, miután a döntőben 10:5-re legyőzte a BVSC együttesét. A mérkőzés során mindkét együttes várakozáson felülit nyújtott védekezésben, ám a BVSC támadásai erőtlenek, pontatlanok, ötlettelenek voltak, ebben a szegmensben a címvédő jóval felülmúlta a trónkövetelőt, ami elég is volt az ötgólos, magabiztos sikerhez.

„Csak számszerűen volt könnyű, hiszen nagyon jó csapatot győztünk le, nagyon nagy munkát tettünk bele, nemcsak ma, hanem hónapok óta. Rengeteg utánpótlás-játékos játszik nálunk, nem hét-nyolc felnőtt válogatottal álltunk ki, le a kalappal a fiatalok előtt, megmutatták, hogy lehet rájuk számítani. Ennek nagyon örülök! Jól ki tudtuk kapcsolni az ellenfél kulcsjátékosait. Együtt érzek a BVSC-vel, van olyan nap, amikor semmi sem sikerül. Nekünk szinte minden bejött, nekik semmi, a sport már csak ilyen. Örülünk a győzelemnek!” – értékelt a mérkőzés után Benczur Márton, az UVSE vezetőedzője.

Eredmények, magyar kupa, férfiak, elődöntő: OSC–FTC 7:11, BVSC–Miskolc 8:9. A döntő: FTC–Miskolc 10:4. Nők, elődöntő: UVSE–FTC 11:9, Dunaújváros–BVSC 11:12. A döntő: UVSE–BVSC 10:5.

A magyar férfiválogatott az év csapata a FINA-nál

A magyar férfi vízilabda-válogatott lett az év csapata a vízi sportokat tömörítő nemzetközi szövetségnél (FINA). A pontversenybe a FINA által szervezett idei két esemény, azaz a világliga és a világkupa eredményei számítottak bele, előbbiben a magyar csapat ezüstérmes lett, utóbbit pedig megnyerte.

Az elismerés kapcsán Märcz Tamás szövetségi kapitány – aki csapata sikerével automatikusan az év legjobb edzője lett – az MTI-nek azt mondta: Nagyon nehéz egy olyan évben jól teljesíteni, amikor ennyi esemény van. Nem volt könnyű a formaidőzítés. Sajnos a számunkra rendkívül értékes Európa-bajnokságon nem tudtunk a dobogón zárni, viszont két nem várt fantasztikus érmet sikerült begyűjteni.”

A kapitány megjegyezte, két nem várt éremmel zárta a gárda az esztendőt egy olyan évben, amelyet az építkezésre szántak: Örülök, hogy a FINA-nál ilyen jó helyezést értünk el, emellé pedig jön az én elismerésem is, amit objektív mutatók alapján határoznak meg. Egy edző persze nem erre hajt, hanem címeket akar komoly eseményeken, de nagyon jó dolog, hogy egy ilyen fantasztikus gálán a magyar vízilabdát díjazták, s ez talán sportpolitikailag is sokat jelenthet a jövőben.”

A szakember a jövő évi sűrű programmal – Európa-kupa, világliga, világbajnokság – kapcsolatban hozzátette, nehéz szelektálni a versenyek között, hiszen a magyar vízilabdának mindig mindenhol meg kell felelnie.