2024. április 25., csütörtök

Szívekhez és lelkekhez szól

Dr. Papp Lajos: A Föld nem a szenvedésre van kijelölve
(Puskás Károly fotója)

(Puskás Károly fotója)

Hiába tette le a szikét évekkel ezelőtt, és hiába mondja azt dr. Papp Lajos egykori szívsebész, hogy egy életet se mentett meg, mert míg operált, addig a sebészkéssel végezte a rá bízott feladatot, azóta pedig a szavaival ad nyugalmat. Irgalom és kegyelem, megnyugvás és megnyugtatás... Egy mélyen ülő szempárból és egy mély orgánumból áradó tömény bölcsesség, azáltal pedig a helyes útra való terelés és értékbecslés... Értékelni azt, ami van, megtartani s közben jól élni, ésszel és szívvel... Magyarkanizsán tartott előadásában beszélt az őseiről, a sófogyasztás fontosságáról, a mozgásról, a vízivásról, a szeretet lényegességéről. Egy ember töltötte be úgy a teret, hogy a légy zümmögése is hallatszódott volna, ha lett volna, de még az sem volt, csak tömeg, mely elcsendesedve figyelte az embert, aki egyedül állt ki a színpadra egy mikrofon elé, és megmutatta, hogy szavakkal hogyan lehet nyugalmat árasztani. Nem leleplező szándékkal, hanem érdeklődéssel puhatolóztam az Ember iránt.

 Előadásában hangsúlyozta, azért járja a világot, hogy az igazságot terjessze. Kizárólag az a szándék vezérli, hogy a valóságra hívja fel a figyelmet?

– A valóság az, hogy ebben a romlott világban azok, akiknek feladatuk lenne az embereket szolgálni, nem embereket, nem a Jóistent szolgálják, hanem a pénz istenét, és hazug világban, hazug módon próbálják az embereket irányítani. Vissza kell találni a Teremtőhöz, és vissza kell találni az igaz szóhoz. Ez a Föld Önnek és nekem nem a szenvedésre van kijelölve. Az evangélium az az örömhír hirdetése. Nincs büntető Isten. Nincs pokol. A pokol az itt van, a Földön, és egymás életét tesszük pokollá. A Jóisten az JÓ Isten, aki az utolsó pillanatban is megbocsát. Krisztus urunk szenvedéstörténetéből tudjuk, hogy két ember van biztosan a mennyországban: Krisztus és a jobb oldali lator, akinek Krisztus ígérte meg, hogy még aznap ott ül vele a Paradicsomban. Ez a földi lét tele van olyan örömforrással, amit élveznünk kellene. Egymást, a barátság okán, egymást a nemiség okán, az ételt, az italt, a szépet megtalálni. Sugározni kell a jót, a szépet. Nincs két egyforma ember a világon, soha nem is volt. Hét és fél milliárdunkból mindenki egyedi. A szépséget sugározni és a gonoszt távol tartani, ez a legfontosabb. Valamikor egyedül az igazság és a valóság feltárása érdekelt, de az igazságot fegyverként használni nem szabad, szolgálni kell. Addig volt kudarcos az életem, míg az igazságot pallosként használtam. Letettem a fegyvert, és csak a szeretet eszközével élek.

 Vannak szakrális helyeink, mint Aracs. Az Álom hava című film, melyben oszlopos szerepe van, ott játszódik. Mit jelentenek ezek a helyek?

– Ha valaki rendelkezik vevőkészülékkel, akkor érti és érzi. Hiába sugároznak ezerszámra a rádiók, ha nincs bennünk vevőkészülék, nem értjük az adást. Oda ki kell menni, és aki érti a szellemek üzenetét, az beleborzong az aracsi katedrálisba.

 Mit tehet az, aki nem érzi és nem érti?

– Sokszor el kell menni, és egyszer csak meghallja az üzenetet. Meg kell érte dolgozni.

A szerelmet illetően három szintet emleget.

– A szerelem a Teremtő egy ajándéka minden élőlénynek, nem csak az embernek, az állatnak is. Ez biokémia. A szerelem elvakít, boldoggá tesz, azt meg kell élni, és kérem a fiatalokat, hogy szerelemből házasodjanak, mert ha a szerelem el is múlik, észreveszi a másik hibáit, de a szerelem az alapja annak, hogy a Föld nem pusztul ki. Ha mindenki „reálisan” látná a másikat, és csak a hibákat szemlélnénk, akkor nem lenne az a gyönyörűség, ami mindannyian vagyunk. Édesapa és édesanya fele-fele adja oda magát, hogy létrejöjjön egy egyszeri, megismételhetetlen csoda. Tessék szerelmesnek lenni, szerelemből házasodni és szerelemből gyermeket szülni! Egy gyereknek szerelemből kell az emberi testbe kerülnie.

 Szerelem, barátság, krisztusi szeretet – ezekről a fokozatokról mesélt. Mi a jövőnk?

– A magyarság jövője csodálatos. Pio atya üzenetét, a nepáli papok üzenetét kell elolvasni. Pio atya azt jósolta a hatvanas évek elején, hogy innét egy gyönyörű madár fog kirepülni. Az emberiséget, Európát a magyarok fogják megmenteni.