2024. április 18., csütörtök

Emléktábla Papp Dániel tiszteletére

Kihirdették az irodalmi és a képzőművészeti pályázat nyerteseinek a nevét

Papp Dániel író, újságíró születésének 150. évfordulója jegyében zajlott a IX. irodalmi rendezvény Bácskossuthfalván, a Moravicai Értelmiségi Fórum szervezésében. A település immár a MÉF székházának a falán elhelyezett emléktáblával is tiszteleg az ifjan elhunyt író előtt. Az emléktáblát az irodalmi tanácskozást megelőzően leplezték le.

A Papp Dániel irodalmi és képzőművészeti pályázat nyertesei a zsűri képviselőivel és dr. Crnkovity Gáborral, a főszervező Moravicai Értelmiségi Fórum elnökével (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A Papp Dániel irodalmi és képzőművészeti pályázat nyertesei a zsűri képviselőivel és dr. Crnkovity Gáborral, a főszervező Moravicai Értelmiségi Fórum elnökével (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Ezt követően az Echo Gyermek- és Ifjúsági Központban folytatódott az összejövetel tudományos tanácskozással és a rendezvényhez köthető pályázatok eredményhirdetésével. A köszöntők után Nagy Tibor számolt be arról a kalandos, számos meglepetést tartalmazó kutatási folyamatról, aminek során Papp Dániel szülőházát igyekezett feltárni. Ninkov Kovacsev Olga művészettörténész Papp Dániel kortársáról, az1866-tól 1944-ig élt Dudits Androrról szólt, akiben a topolyai Sarlós Boldogasszony-templom főoltárképének a festőjét tisztelhetjük, vagy például az Országház delegációs termének, koronázási jelenetének az alkotóját is.

Ez után dr. Ispánovics Csapó Julianna értekezett Papp Dániel prózájának női sorsairól, majd kihirdették az idei fogalmazás-, esszé- és novellaíró pályázat, illetve a rajzpályázat eredményeit. A 3. és 4. osztályosoktól érkezett, mintegy100 képzőművészeti alkotást a Forró Krisztián, Forró Natália és Győrfi Anna összetételű zsűri bírálta el. Forró Krisztián ismertette, hogy az első helyezést Engi Annabella és Bacsó Csenge érdemelte ki, 2. lett Kiss Emili és Kelemen Márk, 3. helyezett pedig Pilisi Barbara és Bata Flórián.

Kazinczy Paszterkó Diana felvétele

Kazinczy Paszterkó Diana felvétele

A képzőművészeti pályázat különdíjasa Farkas Ivett, Szalma Villő, Bognár Boglárka és Forgó Boglárka. Az irodalmi pályázatra beérkezett mint egy 100 munkát Virág Kiss AnitaTékiss Tamás és dr. Lódi Gabriella értékelte. Virág Kiss Anita elmondta, hogy az idén valóban színvonalas írásokat volt alkalma olvasni a zsűrinek. Az irodalmi pályázat 5. és 6. osztályosai között Harmath Csongor írását találták a legsikeresebbnek, a 2. Rózsa Heléna, a 3. pedig Fekecs Márk lett. Különdíjban részesült Bezdán Adrián és Farkas Írisz.

A 7. és 8. osztályosok között Maksimović Andrej győzedelmeskedett, őt követte Szabó Rebeka és Pilisi Kolos, különdíjban részesült Bicskei Noémi. A középiskolások közül Éter Máté írása lett az első, őt követte Német Viktor és Petrović Ádám, különdíjas lett Bakos Lilla, illetve Hegedűs András. Papp Dánielre ebben az évben IX. alkalommal emlékeznek meg szülőfalujában, Bácskossuthfalván, a rendezvényt a Magyar Kormány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. mellett a tartományi titkárság, Topolya község, a falu helyi közössége támogatásával szervezték meg, illetve a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közreműködésével bonyolította le a MÉF.