2024. április 23., kedd

Orbán Balázs: minden eszközzel tiltakozni kell a Velencei Bizottság állásfoglalása ellen

A magyar kormány minden eszközzel tiltakozni kíván a Velencei Bizottság állásfoglalása ellen, amely szerint hatályon kívül kell helyezni a "Stop Soros" törvénycsomagot - mondta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az Európa Tanács égisze alatt működő Velencei Bizottság pénteken kiadott közös állásfoglalása szerint hatályon kívül kell helyezni a civil szervezeteket érintő magyar migrációs különadóra vonatkozó szabályozást, hivatalos nevén a "Stop Soros" törvénycsomagot, mert az sérti a szólásszabadságot és az egyesülési szabadságot.
Az államtitkár az M1 hétfői műsorában ennek kapcsán azt mondta, a bizottság az eredeti - tanácsadó - funkciójától elrugaszkodott, és politikai állításokat tett.
Orbán balázs közlése szerint a politikai állítások között szerepelt, hogy a migráció és az NGO-k tevékenysége között nincs összefüggés, de egy olyan javaslat is volt, hogy kerüljön bele a dokumentumba, hogy a migráció közérdek.